BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Gratisbutiken startades för två månader sedan av sjukpensionären Ulla Paulander. Hon hade tröttnat på att gå hemma om dagarna och läste i tidningen om en liknande butik i Kortedala. Det lät som ett passande engagemang för henne och hon kontaktade fastighetsbolaget Poseidon som erbjöd henne en lokal i närheten av Doktor Fries torg. Nu håller hon och Ulrica Lilja öppet varje tisdagskväll för personer som vill ”handla” och på söndagseftermiddagar för alla som vill ge bort saker.
– Min målsättning är att alla saker ska vara i bra skick. Vi diskar porslin, tvättar kläder och ställer iordning allting på hyllorna, säger Ulla Paulander.
Fyller social funktion
I början hade de inte så mycket prylar men nu får de in så mycket att de måste tacka nej till exempelvis böcker. Människor kommer med alltifrån husgeråd till kläder och smink.
– Många säger att det är ett bra initiativ och de är glada att bli av med saker de inte behöver, säger Ulla Paulander.
Innan de öppnade trodde hon att butiken skulle vara en social insats för personer som inte har råd att köpa kläder och prylar. Men majoriteten av besökarna är personer som har tillräckligt god ekonomi för att handla i vanliga butiker men väljer returbutiken ändå – både av miljöskäl och för att man uppskattar att det är gratis. Många kommer också dit för att få sig en pratstund med grannarna eller butikspersonalen och enligt Ulrica Lilja har butiken blivit lite av en samlingspunkt i kvarteret.
– När jag flyttade till Guldheden för många år sedan fanns det ett bankkontor och flera andra verksamheter men nu finns nästan ingenting kvar. Det är ju inte direkt som Majorna att man strosar omkring i sitt kvarter. Vi skulle behöva fler ställen som det här, säger hon.
En av de återkommande besökarna är Carina Mattison. Hon känner igen mycket av det som står på hyllorna eftersom hon nyligen lämnat fem kassar med prylar till butiken, men bläddrar en stund bland skjortorna och fastnar till slut för en stor leksakskossa i plast.
– Jag upptäckte butiken när jag höll på att rensa hemma och har varit här flera gånger. Vårt soprum är ofta fullt av soffor, stolar och antika saker i bra skick. Det är ett enormt resursslöseri bara för att folk är för slöa för att sälja eller skänka sakerna vidare, säger hon.
Hon tycker att gratisbutiker är bra eftersom det är okej att ta saker där. I soprummet upplever hon att många är tveksamma till att ta med sig prylar eftersom det kan vara skämmigt att plocka bland grannarnas saker. För henne själv är returbutiken ett sätt att minska sin konsumtion.
– Jag gillar inte att vi konsumerar så mycket. Många åker till Rusta och handlar massa saker som går sönder två veckor senare, säger hon och lovar butikspersonalen att komma in med två välfungerande dammsugare som hon inte kan använda eftersom de skrämmer slag på hennes katter.
Tror konceptet blir vanligare
De senaste åren har det öppnat gratisbutiker i Majorna, Högsbo och Kortedala. Ulla Paulander och Ulrica Lilja tror att konceptet kommer bli allt vanligare så länge som folk har ett shoppingbegär och samtidigt vill stilla sitt dåliga samvete. För Ulla Paulander har butiken både blivit en samhällsinsats och en personlig vinning.
– Många kommer fram och säger att det här är en bra sak. Eftersom jag har gått hemma i åtta år och varken hört bu eller bä från någon så betyder den bekräftelsen mycket för mig, säger Ulla Paulander.