Kommunstyrelsen får i uppdrag att inrätta en partiöverskridande arbetsgrupp med ansvar för att ta Göteborgs klimatarbete vidare. Det är innebörden i ett yrkande som väntas få en majoritet bakom sig under dagens sammanträde i kommunfullmäktige.
Det är en bred samling partier som står bakom förslaget, med sammanlagt 60 av fullmäktiges 81 mandat: De fyra allianspartierna, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ.
Sex representanter
Arbetsgruppen föreslås bestå av sex representanter för kommunstyrelsens partier, och uppdraget är att prioritera bland de åtgärder som tidigare föreslagits av miljöförvaltningen för att Göteborgs stad skyndsamt ska komma ner till utsläppsnivåer i linje med 1,5-gradersmålet, i rapporten ”Fossilfritt Göteborg – vad krävs?”.
Prioriteringarna kommer att ske utifrån de kriterier som miljöförvaltningen redan kartlagt, det vill säga kostnad, effekt och om kommunen ensam råder över frågan. Billiga och effektiva åtgärder som kommunen kan besluta om på egen hand, ska betas av först.
– Där kan ju finnas några lågt hängande frukter som jag hoppas vi kan komma överens om ganska snabbt, säger miljö- och klimatkommunalrådet Emmyly Bönfors (C).
Vilka då lågt hängande frukter?
– Jag vill inte föregå den diskussionen, utan det är någonting som vi hoppas kunna presentera tillsammans.
Rödgrönrosa nedröstat
Det rödgrönrosa blocket har tidigare föreslagit en egen prioriteringsordning utifrån miljöförvaltningens rapport, men röstades ner. Vänsterpartiets kommunalråd Grith Fjeldmose hade hellre sett att kommunen kunde jobba enligt det förslaget i stället för att gå omvägen via en arbetsgrupp, men tycker ändå att den nya idén är ett steg i rätt riktning.
– Man måste välja mellan det som är handlingskraftigt och det som man tror kan få en majoritet. Styrkan i förslaget som vi lägger nu är att vi är många partier som står bakom, säger Grith Fjeldmose.
Flora Lyson, som lämnat in medborgarförslaget om klimatnödläge, är försiktigt positiv till initiativet.
– Det är väldigt bra att de ska göra det tillsammans, men det avgörande är ju att de klarar av att prioritera rätt och verkligen får ner utsläppen så mycket som de har sagt, säger Flora Lyson.