Sajten startades 2017 och fokuserade då på Östersjön. Men från och med juli i år är den uppdaterad med arter även från Västerhavet, och täcker därmed hela Sveriges kust.
– Det har funnits en efterfrågan på en artdatabas som på ett enkelt och överskådligt sätt berättar om alla Sveriges vanligaste arter, och det är väldigt kul att vi nu är klara.
Det säger Helen Sköld, docent i marin zoologi som arbetar på Havsmiljöinstitutet. Hon är också en av dem som jobbat med att komplettera sajten och appen med Västerhavets arter. Arbetet har pågått i ett drygt år, och den tänkta målgruppen är högstadieelever. Man hoppas nå ut både till skolor och till en bred allmänhet.
– Det finns ju till exempel SLU:s artdatabank, men den är inte så lättillgänglig utan riktar sig språkligt mer till akademiker och är ofullständig gällande väldigt många arter, säger Helen Sköld.
”Allmänheten en viktig resurs”
Alla Västerhavets arter ska finnas med på sajten, och med ”alla” menas i det här sammanhanget alla de vanligaste arterna.
– Vi har till exempel med 4–5 arter av nakensnäcka, men det finns ju uppemot 30 olika arter. Där har vi gjort bedömningen att vi ska ha med de vanligaste, säger Helen Sköld.
På sajten eller i appen kan man läsa sig till hur olika växter och djur lever och skaffa sig kunskap om hur havet egentligen fungerar.
– Vet man inte vad det finns för arter i havet, då har man ju heller ingen känsla för att det ska skyddas. Allmänheten är en viktig resurs när det kommer till att rapportera förändringar, till exempel att en ny invasiv art dykt upp, säger Helen Sköld.
Hon hoppas att många ska hitta till appen, och tanken med att skapa just en app är att det ska vara enkelt att ta med den ut på båten eller strandutflykten.
– Vi vill att fler ska upptäcka vilka spännande arter vi har längs våra kuster. Ju fler arter man känner till, desto mer benägen blir man att arbeta för att skydda dem, säger hon