BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Barn kommunicerar oftast med filmade sekvenser via sociala medier och inte så ofta med vanliga brev. Men av säkerhetsskäl får föräldern som sitter i fängelse inte använda vanliga sociala medier. Men genom en specialplatta med en sådan här app så kan kommunikation bli möjlig, säger Linda Karlsson, som har utvecklat appen tillsammans med Bolibompaprofilen, programledaren Sanna Salameh.
– Det finns tusentals barn och ungdomar i Sverige i dag som har en förälder i fängelse. Vi ville göra något för att hjälpa den här gruppen, säger Linda Karlsson.
Enklare kommunikation
I appen guidas barnen runt i ett digitalt rum av Sanna Salameh. De kan till exempel trycka på en leksakslåda och sedan få en instruktion hur de ska göra. Bland annat kan barnen göra filmer om sin favoritleksak, sin väg till skolan, visa pyssel som de har gjort eller härma sin favoritartist och göra grimaser.
– Ju längre tiden går och man är ifrån varandra desto sämre kontakt får man. Det är svårt för föräldern att ställa rätt frågor i telefon och man har ingenting att prata om. Om man vet vilken nalle som barnet gillar eller har koll på favoritartisten är det lättare att behålla en bra kontakt, säger Linda Karlsson.
Filmerna måste självklart gå genom säkerhetsavdelningen precis som vanliga brev som skickas till anstalter. Men det är inget som barnen kommer att påverkas av och tanken är att de ska uppleva kommunikationsformen som enklare och mer direkt.
– Det finns ett projekt där pappor som sitter i fängelse har läst in sagor som kan spelas upp för barnen. Det inspirerade oss och väckte idén om att göra något mer interaktivt där barnen också kan medverka, säger Linda Karlsson.
Positiv till idén
Än så länge är projektet i testfasen men på föreningen BUFFF, barn och ungdom med förälder/familjemedlem i fängelse, i Örebro är man positiv till idén.
– Det kan vara svårt att få till en bra kommunikation i dag. Vi har försökt att få Skype-samtal, men det går inte igenom. Om man i stället kan få visa för sin förälder vad man har gjort i skolan genom en app är det oerhört positivt, säger Annica Zetterholm, verksamhetsledare för BUFFF Örebro.
Bortglömd grupp
Hon tror att ett sådant här hjälpmedel kan underlätta både för barnen och för föräldrarna.
– Definitivt. De här barnen tillhör en bortglömd grupp, de syns inte i samhället. De behöver lyftas fram och få arenor där de kan få vara vanliga barn med en mamma och en pappa. Och den frånvarande föräldern kan genom det här vara förälder och delta på avstånd, säger Annica Zetterholm.
Hur många barn som i slutändan kan få tillgång till den nya tekniken är än så länge oklart. Linda Karlsson och Sanna Salameh söker medel till projektet bland annat genom crowdfunding, och innan tekniken kan spridas i en större krets ska också barnen få en chans att tycka till om tekniken.
– Vi behöver få in barnens synpunkter så att vi kan vidareutveckla appen om det behövs, säger Linda Karlsson.