– Vi vill använda all den kraft vi har för att förändra. Det här är ett sätt för oss att gå från vision till praktisk handling, säger stiftelsens direktor Helene Mellström.
Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141
På sitt område i Bräcke ska de bygga ett helt nytt kvarter som ska bestå av tre stycken trevåningshus. Husen rymmer 80 hyresrätter och i bottenplan på ett av dem ska det ligga ett LSS-boende med sex platser. Byggnaderna har gemensamma takterasser och vardagsrum, och alla boenden har tillgång till ett gym och en verkstad. Gymmet ska vara öppet för allmänheten.
– Vi vill integrera staden. I gymmet vill vi att både folk utifrån, hyresgästerna och våra boenden ska träna, säger Helene Mellström.
Arkitekten Lina Narvaja på kontoret Codesign har ritat husen med tanken att hyresgästerna ska använda de gemensamma ytorna. Hon har medvetet bara planerat små franska balkonger i varje lägenheter för att hyresgästerna verkligen ska använda takterasserna.
– Vi har verkligen prioriterat det gemensamma. I vardagsrummen ska man kunna läsa och spela spel, och på terasserna kan man odla och sola tillsammans, säger hon.
Hyra på 5 000
De har även försökt hålla nere produktionskostnaderna för att hyresnivåerna inte ska bli för höga. På området blir det främst ettor, men också en del tvåor och treor. En enrummare med sovalkov kommer att kosta runt 5 000 kronor i månaden.
– För att hålla nere kostnaderna bygger vi effektivt och resurssnålt. Vi har gjort mindre lägenheter, och jobbar med tåliga och slitstarka material. Lyxen sitter i de gemensamma områdena, säger Lina Narvaja.
”Låter jättekul”
I nästan tio års tid har stiftelsen haft planer på att bygga någonting på sitt område, och de senaste två åren har de riktat in sig på detta projekt som kallas Lefflers park. Förra veckan presenterade de planerna för allmänheten i samband med att deras ungdomsverksamhet fyllde 60 år. En av besökarna var kristdemokraten Hampus Hagman, nybliven riksdagsledamot och tidigare ledamot i Göteborgs byggnadsnämnd.
– Jag tycker det här låter jättekul och bra. Det är positivt att de ger sig in i byggbranschen för vi behöver fler aktörer på marknaden.
Ser du någonting negativt med projektet?
– Det negativa är att de säger att det tagit tio år från ax till limpa. Där har den kommunala politiken ett jätteproblem, den processen måste gå mycket snabbare, säger Hampus Hagman.
Möjlighet att engagera sig
För hyresgästerna kommer det finnas möjlighet att engagera sig som volontär i Bräcke diakonis verksamheter, och stiftelsen hoppas att hyresgästerna ska vara sociala och engagerade. Direktorn Helene Mellström har redan märkt av ett intresse för de nya bostäderna.
– Många tycker det är ett spännande projekt. Jag får redan frågor om hur man gör för att hyra lägenheterna och många verkar sugna på just det sociala, säger hon.
Lägenheterna ska börja byggas redan under hösten. De kommer att hyras ut via Boplats och om allt går som planerat ska man kunna flytta in år 2020. Men även med de nya husen på plats så finns det gott om ytor kvar på Bräckes diakonis stora grönområde. Helene Mellström och hennes kollegor har redan börjat tänka på vad de kan bygga härnäst.
Det här är första gången som en vårdstiftelse bygger hyresrätter i Göteborg, men i Stockholm är företeelsen vanligare. Just nu planerar till exempel stiftelsen Stora Sköndal att bygga ett område med runt 5 000 bostäder och arbetsplatser för 2 000–3 000 personer i Farsta, söder om Stockholm. Helene Mellström hoppas att framtidens Göteborg kommer vara fullt av nytänkande byggaktörer.
– Vi hoppas att vi kan vara en inspiration för andra. Att medmänsklighet får ta plats när man bygger nya kvarter, att man inte bara pratar om driftskostnader, säger hon.