När Antje Jackelén nu ska gå i pension hoppas därför hennes kritiker att den högljudda politiska rösten ska tonas ner avsevärt.
Britt Björneke sitter i Kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ, för Visk (Vänstern i Svenska kyrkan) i Stockholms stift. Hon är inte speciell orolig för att kyrkan ska tona ner sin progressiva sida i och med valet av ny ärkebiskop.
– Man är ju lite rädd för en sån backlash, men jag har inte hört något i den riktningen från kandidaterna, säger hon och fortsätter:
– Förhoppningsvis kommer det inte innebära någon större förändring jämfört med vår nuvarande ärkebiskop. Hon har varit utmärkt och verkligen placerat kyrkan i samhället, ställt upp för mänskliga rättigheter, som jag som progressiv tycker är viktigt. Kyrkan ska stå på de fattigas och utsattas sida och inte vara rädd för att göra sin röst hörd. Min förhoppning är att man fortsätter i Antjes fotspår.
Gästfrihet i bibeln
Klas Corbelius, förbundsstyrelseledamot i Socialdemokrater för tro och solidaritet, är inte heller orolig för någon större kursändring hos Svenska kyrkan.
– Jag tycker att Antje Jackelén har varit en väldigt bra biskop som också varit rätt vid rätt tid. Kyrkan ska stå för allas lika värde, att bry sig om vår nästa och människor på flykt. Det är kyrkans uppgift, alldeles oavsett om det är populärt eller inte. Den gästfriheten finnas väl förankrad i bibeln, och det arbetet hoppas jag att nästa ärkebiskop fortsätter, säger han.
– Båda kandidaterna har varit biskopar tidigare och ingått i ett lag, varit med på resan, så de värderingar som Antje Jackelén stått för kommer fortsätta. Jag tror båda kommer ta den manteln vidare.
Den högerkonservativa tidningen Världen Idag skriver i en ledare nyligen att ”oavsett vilken kandidat som vinner kan vi vänta oss ett tydligare fokus på församlingsbyggande, gudstjänstliv…” samt ”totalt sett färre partipolitiskt anstrukna uttalanden med S-profil”.
Klas Corbelius avfärdar det resonemanget.
– Det finns såna där strömningar i Svenska kyrkan, men de är relativt små. Och det är viktigt att säga att det de försöker kalla ”socialdemokratiska paroller” egentligen är något som kyrkan stått upp för i alla tider. Läs vad Jesus stod för, det finns hur många bibeltexter som helst som visar på att kyrkan har stått upp för medmänsklighet och rättvisa med de svagaste. Vi tar gärna kredd för det som socialdemokrater, men det är en väldigt konstig bild, det är urgamla kristna värderingar, säger han.
”En person att se upp till”
De två kandidater som återstår i ärkebiskopsvalet är alltså Martin Modéus, idag biskop i Linköpings stift och Johan Dalman, biskop i Strängnäs.
Modéus fick 37,8 procent i den förra valomgången, medan Dalman nådde 28,7 procent.
I 26 av de 31 tidigare biskopsvalen sedan år 2000 har den kandidat som kommit etta i den första valomgången också gått segrande ur den andra omgången. Därmed tyder det mesta på att Martin Modéus tar hem det.
– Det är inte så mycket som skiljer dem åt. Modéus är lite mer folkkyrklig och populär i alla läger, men jag har inga synpunkter på Dalman heller. Han är också väldigt populär. Men det lutar nog åt Modéus. Många av de som är lite mer åt vänster kommer nog rösta på honom, säger Britt Björneke.
– Det är två väldigt bra kandidater. Historiskt så brukar det ju bli den som vann första omgången så det är Modéus. Han är en uppskattad biskop med stort stöd, säger Klas Corbelius, som avslutar med att motivera varför valet av ärkebiskop är viktigt.
– Ärkebiskopen är en person som får mycket utrymme och som många ser upp till, och som tillsammans med övriga biskopar leder Svenska kyrkan. Det är såklart viktigt att det är en bra person som står upp för en öppen folkkyrka, och en kyrka som är engagerad i samhället och står för de minsta och mest utsatta, och som är engagerad i klimatutmaningen.