– Det är många som talar om migranter och flyktingar nu, särskilt om den arabisktalande gruppen. Vi vill skapa en plattform där de arabisktalande kan tala för sig själva, säger Mahmoud Agha.
Al Kompis lanserade därför i förra veckan en crowdfundingkampanj. Målet är att få in 375 000 kronor, som ska täcka kostnaderna för tryck och utdelning. Det första numret är tänkt att komma ut den första februari nästa år.
Svenska nyheter på arabiska
Precis som på nyhetssajten på webben ska Al Kompis veckotidning innehålla svenska nyheter på arabiska. Med fokus på asyl, migration och integration.
– Men vi översätter inte svenska nyheter ord för ord. Den som är nyanländ behöver en bakgrund till nyheterna för att förstå vissa koder, säger Mahmoud Agha.
Tidningen kan också rapportera om stora nyhetshändelser i till exempel Irak och Syrien, men utifrån ett svenskt perspektiv. Det kan då till exempel handla om hur den svenska regeringen agerar. Al Kompis vill också ge en positiv bild av det nya landet för de nyanlända.
– Vi skriver mycket om folk som har lyckats i samhället. Om nya och gamla invandrare som har fått en chans att börja om, säger Mahmoud Agha.
Över 200 000 Facebook-följare
Idag har Al Kompis 210 000 följare på Facebook och 25 000 unika besökare per dag på sajten. Efter skolattacken i Trollhättan ökade antalet unika besökare till 72 000. Mahmoud Agha menar därför att Al Kompis spelar en viktig roll för att sprida korrekt och journalistiskt bearbetad information till den arabisktalande gruppen i Sverige.
Men varför behövs det en papperstidning som komplement till sajten?
– En papperstidning kan man ta med sig på ett annat sätt. Och det finns också en grupp äldre som inte riktigt hanterar den digitala tekniken, säger Mahmoud Agha.
I materialet där crowdfundingkampanjen lanseras skriver redaktionen för Al Kompis också att en veckotidning kan bidra till en bättre integrationsprocess.
– Att nå ut med information om samhället till den arabisktalande gruppen gör att de blir mer medvetna om sina rättigheter och skyldigheter. Det kan också skydda dem mot rasism. Men först och främst är vi journalister som vill ge den här gruppen bra journalistik, säger Mahmoud Agha.