BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Om du kollar bakåt hur tongångarna har gått, så har vi som velat ta ställning mer eller mindre fått höra att vi är idioter. Men nu har det skett en totalsväng, säger en mycket nöjd Mattias Sehlstedt (V), ledamot i kommunstyrelsens näringslivs- och planeringsutskott.
20 mil från Västerbotten
Pyhäjoki ligger 20 mil från Västerbotten, tvärs över Kvarken. Det var i slutet av 2014 som den finska regeringen gav klartecken till kärnkraftsbygget och arbetet har nu tagit fart – under sommaren och hösten har muddringar pågått i Bottenviken. Kärnkraftsbygget har varit omstritt, bland annat på grund av att det ansvariga företaget Fennovoima delvis ägs av det ryska statliga bolaget Rosatom, som har varit inblandat i korruptionsskandaler.
Men som ETC Umeå tidigare har berättat, vill Fennovoima även utreda möjligheterna till slutförvaring av kärnkraftsavfallet i Pyhäjoki. Det här har varit mindre känt bland politikerna i Umeå. När ETC talade med kommunalrådet Margareta Rönnmark (S) i september var hon inte medveten om detta.
I slutet av september gick dock Naturvårdsverket ut med en kungörelse om ett samråd om slutförvar av kärnbränslet i Pyhäjoki. Där uppmanades myndigheter, allmänhet och organisationer i Sverige att lämna in synpunkter. Sista dagen för inlämning var i onsdags, den 16 november.
Anledningen till att kommunen nu har tagit ställning är en socialdemokratisk omsvängning. Den 8 november, när kommunstyrelsens näringslivs- och planeringsutskott hade sitt möte, presenterades plötsligt en tjänstemannaskrivelse med ett förslag på ett nej. Och inte bara ett nej till slutförvaring, utan även till själva bygget av kärnkraftverket:
”Umeå kommun är oroade över lokalisering av inkapslingsanläggning och slutförvar i området kring Pyhäjoki. Kommunen anser att man i första hand bör överväga annan energiproduktion och i andra hand andra lokaliseringar”, står det i skrivelsen.
Margareta Rönngren (S) kommunalråd och ledamot i näringslivs- och planeringsutskottet förklarar:
– Nu när det fanns en rak fråga från Naturvårdsverket om slutförvaringen, så sa vi att vi passar på att ändra oss. Den officiella inställningen tidigare har varit att det här är en finsk angelägenhet och att vi inte ska ta ställning, men den åsikten har ändrats. Man ska inte ha prestige i frågor.
Kärnkraftförespråkare
Det är dock ingen hemlighet att förre kommunalrådet Lennart Holmlund var en tydlig kärnkraftförespråkare. Det var också under hans period som kommunalråd som beslutet om att inte yttra sig togs. Margareta Rönngren konstaterar att varken hon eller hennes partikollega Hans Lindberg, kommunstyrelsens nuvarande ordförande, var med när det beslutet togs, men att det nu fanns förutsättningar för att byta ståndpunkt.
Elmer Eriksson (M), ersättare i näringslivs- och planeringsutskottet, är inte glad över att Umeå kommun har antagit en ny hållning i frågan om Pyhäjoki. Han och Peder Westerberg (L) yrkade på återremiss av skrivelsen för att skriva om ärendet, med utgångspunkt att Umeå ser positivt på kärnkraft som energikälla.
– Jag är ju för kärnkraft, det förstår du ju, men min poäng är att det finländska folket måste få lösa frågan – Umeå kommun ska inte hålla på med utrikespolitik. I Sverige har vi ju befunnit oss i samma situation med danskarna och Barsebäck, och även vi har kärnkraftavfall att ta hand om. Vi ska inte kasta sten i glashus. Det är vänsterfolket inom socialdemokraterna som har drivit Hans Lindberg till detta.
Under onsdagens förmiddag hade det hunnit komma in 42 yttranden till Naturvårdsverket. Tre kommuner i Västerbotten – Umeå, Skellefteå och Robertsfors – har svarat att de ställer sig negativa till slutförvaringen. Lycksele kommun har lämnat in ett remissvar, men kommunen skriver där att man avstår från att yttra sig.
Finsk patrull
Frågan om slutförvaring i Pyhäjoki har också stött på finsk patrull. Pyhäjoki kommun sade nyligen nej till slutförvar. Enligt finsk lag kan inte en kommun tvingas att ta emot kärnbränsleavfall, så nu måste företaget Fennovoima besluta sig för om man ska söka andra lokaliseringar, eller fortsätta att försöka övertyga kommunledningen i Pyhäjoki.
Förberedelserna för kärnkraftbygget går dock vidare. Men Erik Danielsson, från nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken, tror att Umeås ställningstagande påverkar Finlands inställning:
– Jag tror det har stor betydelse vad Umeå tycker. Vi är den största staden befolkningsmässigt och jag tror att Finland hade kunnat dra nytta av om vi hade fortsatt att vara passiva.
– Men det verkar som om folk i allmänhet bryr sig betydligt mer om frågan nu, jämfört med innan skriverierna. Om man går runt med namnlistor, så kan jag bli överraskad av att folk är så pass engagerade. Det är inte längre bara några få som är insatta, säger Erik Danielsson.
Fotnot: ETC Umeå har sökt kommunalstyrelsens ordförande Hans Lindberg men han har inte gått att nå.