Under sin tid som kommunalråd i Katrineholm ingav Göran Persson sådan fruktan och maktfullkomlighet i sin närmaste omgivning, att hans egenskaper blev till en akronym: HSB, han som bestämmer.
Anna Kinberg Batra har också blivit med akronym – AKB – innan hon tar över som partiledare för Moderaterna. Det har med hennes namn att göra, 16 bokstäver blir otympligt i rappa sociala medier.
Men snart kan AKB skifta betydelse. Möjligheter:
Alla Kommer Bråka?
Det är ett scenario. Missnöjet med December-överenskommelsen sprider sig genom partiet från det gardet av hårdföra veteraner, som visserligen har medialt genomslag men själva saknar inflytande över Moderaternas framtida politik.
Att Kassera Budgetförslag?
Ett helt annat scenario, där överenskommelsen istället förvandlas till en borgerlig tumskruv gentemot regeringen, med konstant press att inte lägga för radikala budgetpropositioner. Ett tyst ultimatum.
– Jag kan omöjligt se att Kinberg Batra släpper igenom en budget som är oansvarigt socialistisk. Stefan Löfven bör vara medveten om att det finns gränser, säger en av de moderater som imorgon samlas i Stockholm för att välja ny partiledare.
Arbetsrätten Kan Begränsas?
Krav ställs på en ordförande att ideologiskt uppdatera sitt parti. Fredrik Reinfeldt höll emot när mindre allianskollegor ville urholka arbetsrätten. Nu tar Kinberg Batra över. Hon kan agera förvaltare, hon har själv sagt att hon ska ”bygga vidare på ekonomisk stabilitet och regeringsduglighet”. Men hon kommer att utsättas för en övertalningskampanj av svenskt näringsliv som önskar sig mer flexibilitet, vilket betyder fler frånsteg från turordningsregler och försvagade kollektivavtal. I sin nyliberala politiska ungdom, under början av 00-talet, tyckte hon att Stockholm skulle vara en frizon från arbetsrätten. 2015?
– Jag vill slå vakt om den svenska modellen, säger Kinberg Batra.
– Den stora utmaningen nu är att modernisera arbetslinjen, menar Rasmus Törnblom, nyvald Muf-ordförande.
Han är en av dem som inifrån partiets egna organisationer kommer att bearbeta Kinberg Batra.
Alliansens Kollektiva Bitterhet?
Göran Hägglund har tappat gnistan, Jan Björklund är konstant arg, Annie Lööf fick inte det extraval hon hoppats på. Det är ett slokörat borgerligt samarbete som nu ska utöva opposition. Tillsammans? Var för sig?
Kinberg Batras ”strävan är att hålla ihop borgerligheten”, tror Marcus Svensson, politisk chefredaktör på moderata Smålandsposten. Men han säger samtidigt att hon nu kommer att ha fullt upp med Moderaterna.
– Blickar man ut i Europa är det breda konservativa partier som vinner val, utpräglat liberala partier har aldrig lyckats bli stora. För en utpräglat liberal person som Kinberg Batra är det en av de svåraste utmaningarna, att bli en ledare också för de moderata kärnväljarna, som i varierande grad är konservativt orienterade.
– Hon måste plocka ned exitskylten som Reinfeldt satte upp och blåsa liv i det som partierna förr ägnade sig åt, det vill säga interndemokrati. Många upplever idag att ingen lyssnar.
Att Kritisera Budskapet – men anpassa sig?
Marcus Svensson säger att Kinberg Batra sannolikt kommer att hålla fast vid ”mittenomläggningen av politiken”, men det kommer samtidigt att krävas att hon förnyar politiken. Ett exempel är integration och migration:
– Hon måste skapa skillnader och konflikt-ytor i sådana frågor. Annars riskerar partiet att ytterligare spä på missnöjes- och proteströstningen.
Han är inte ensam om den åsikten. Den uttrycks heller inte bara hos till Moderaterna närstående ledarsidor, utan även inom partiet. Kinberg Batra har sagt att Sverigedemokraterna fortsatt ska isoleras, att ”Sverige kan ta sitt ansvar och det ska vi fortsätta göra”. Hon har många moderater med sig på den linjen. Men inte alla.
– Hon är duktig och allmänt lyhörd, med hårda nypor när det krävs. Men hon är väldigt mycket Stockholm. Hon har sitt perspektiv, säger en annan av de moderater som nu åker till just Stockholm, och fortsätter:
– Vi sitter också i små kommuner som inte klarar av att det kommer så många flyktingar. Det här måste tas upp som ett samhällsproblem. Vi kan ha öppna hjärtan, men inte ta emot alla. Kinberg Batra måste erkänna att det inte fungerar. Annars riskerar vi att ännu fler försvinner till Sverigedemokraterna.
Anna Kinberg Batra, här har du 5 utmaningar:
Förtroendekris
En tredjedel av väljarna har förtroende för Anna Kinberg Batra, enligt en mätning från Dagens Nyheter/Ipsos. Men det förändrar inte faktum att hon nu tar över ett parti som i senaste valet inte bara förlorade regeringsmakten utan även nästan sju procentenheter – nästan 350 000 väljare. Moderaterna krisar lika mycket nu som 14 september. Det handlar om ett parti som – efter att ha styrt landet under två mandatperioder – tappat väljarnas förtroende.
Fredrik Reinfeldt
Han kommer inte att finnas kvar som en besvärlig maktfaktor i kulissen. Han menar allvar när han nu lämnar. Men samtidigt valde Fredrik Reinfeldt under två mandatperioder att bedriva sitt ledarskap – och även Anders Borgs – på ett sådant sätt att andra moderata politiker fick acceptera en plats i duons skugga. Det är ingen slump att Kinberg Batra var så komplett okänd för så många när hon hastigt tog över i september. Partiet välkomnar henne med en uppförsbacke.
Decemberöverenskommelsen
Det är knappast chockerande att det äldre gardet genast dömde ut Kinberg Batras överenskommelse med regeringen. Inte heller att de varnade för ”kapitulation” och att Sverige under åtta år i praktiken kommer att styras av Jonas Sjöstedt. Men det är fler än föredettingar och stridslystna ungdomsförbund som anser att det var oklokt att göra upp med Stefan Löfven. Exakt hur ska Moderaterna inom ramen för överenskommelsen ändå kunna prestera som största oppositionsparti? undrar riksdagsledamöter. Det är till Kinberg Batra frågan riktas.
Sverigedemokraterna
Det finns en påtaglig underström bland partiets lokala avdelningar, där det inte längre bara viskas om att bryta en kategorisk bojkott gentemot SD. ”Det parlamentariska läget är ju sådant att vi inte kan stänga ute en fjärdedel av väljarna”, sa Lars-Ingvar Ljungman i oktober. Han är ingen marginaliserad röst, han är ordförande för Skånemoderaterna – och har även styrt den valberedning som kommit fram till att Kinberg Batra ska efterträda Reinfeldt. Kommer den nya partiledaren att fortsatt isolera SD? Ja, det är budskapet nu. Men är det en linje som håller riktning även inför kommande val, om opinionsläget är bekymmersamt, om trycket inifrån ökar att inleda samtal?
Politisk förnyelse
Även om det finns många orosmoln på Kinberg Batras kornblå himmel – inte minst oberäkneliga kollegor i alliansen – förväntar sig partiet att hon till att börja med ska agera startkabel för en ideologisk motor som står still. Moderaterna kan inte bara vara sunda statsfinanser. Väljare vill ha visioner för miljöpolitik, jämställdhet, sjukvård, skola och integration. Det ställs höga förväntningar på installationstalet hon håller imorgon lördag. Och på att hon sedan leder partiet till förnyelse.