Förra veckan började svenska minkfarmer den så kallade pälsningen, det vill säga den årliga avlivningen av minkar för pälssyfte. I samband med att larmen från Danmark har haglat och spridit oro även på den här sidan av Öresund har Sveriges ansvariga myndigheter, Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, lyft fram just pälsning som något som kan hjälpa till att hålla smittan på svenska minkfarmer nere. Då kommer det bara finnas omkring 90 000 avelshonor kvar i landet – istället för cirka 532 500 (enligt uppgifter från Svensk mink till Jordbruksverket gällande pälsindustrins storlek år 2019).
Sveriges statsepizootolog, Karl Ståhl, säger till Dagens ETC att tajmingen för den planerade pälsningen inte hade kunnat vara bättre.
– Det kommer att glesa ut bestånden och ytterligare minska risken för en okontrollerad situation som man har haft i Danmark. Bedömningen från Jordbruksverket är också att de skulle inte kunna ha gjort en avlivning snabbare än så här även om de hade beslutat att det skulle bli avlivning på grund av smittspridning.
Pälsning bidrog till smitta
Men i Danmark, där det finns många fler minkar och farmer och smittan har spridit sig bortom kontroll, har liknande operationer bidragit till att sprida coronasmitta såväl inom som utanför landets gränser. Det beror bland annat på att minkfarmerna tar in extra personal under pälsningen, ofta personer från Östeuropa. I Danmark har två rumänska vikarier anlänt till farmerna med covid-19-smitta, enligt danska Fagbladet. Ytterligare sex, av totalt ett trettiotal rumäner, har varit sjuka under sin tid i Danmark. Först tänkte danske myndigheter att de skulle inkvartera rumänerna i campingstugor, men valde att hyra hotell åt dem efter protester från en dansk polisman.
Även i Sverige är det vanligt att ta in extra personal från europeiska låglöneländer till pälsningen. Men de problem som kan uppstå med utländsk person är inget som speglas i rekommendationerna från Jordbruksverket, som ansvarar för rutinerna kring minkfarmerna. Den 5 november utfärdade Jordbruksverket ett beslut om isolering och restriktioner för landets minkfarmer, som de är skyldiga att följa.
Bindande regler som skydd
Det innebär bland annat att endast personer som är nödvändiga för djurens skötsel samt veterinär eller annan personal utsedd av Jordbruksverket får gå in i besättningen utan särskilt tillstånd av Jordbruksverket. Det gäller dock inte personer som deltar i avlivnings- och pälsningsarbete. Vidare ska personer som befinner sig på minkfarmerna ”i möjligaste mån” bära munskydd och tvätta händerna med tvål och därefter använda handsprit när de går in i besättningen. De får inte ha kontakt med andra minkar på 14 dagar, men även här gäller ett undantag för deltagande i avlivnings- och pälsningsarbete. Gårdarna ska dokumentera hälsoläget i besättningen och underrätta Jordbruksverket om de ser högre dödlighet eller andra tecken på sjukdom. Djurskötare med symtom som kan bero på covid-19 ska så långt det är möjligt inte delta i minkarnas dagliga skötsel.
– Det är väldigt viktigt att pälsningen sker på ett sätt som är säkert, säger SVA:s Karl Ståhl.
Jordbruksverket säger till Dagens ETC att man utgår från att minkfarmerna följer beslutet.
– Restriktionerna är juridiskt bindande, säger chefsveterinär Håkan Henrikson och hänvisar till Arbetsmiljöverket för ytterligare information kring arbetsförhållanden på minkfarmerna. Arbetsmiljöverket planerar i dagsläget inga kontroller av minkfarmerna i samband med pälsningen.
– Signaler om arbetsmiljöproblem får vi i form av tillbudsanmälningar eller att skyddsombud gör oss uppmärksamma, säger Arbetsmiljöverket till Dagens ETC.
Dagens ETC har försökt nå Svensk mink, minknäringens branschorganisation.