Precis före valet gick de ledande politikerna i landstinget ut och lovade förbättringar för de sjuksköterskor som vill utbilda sig till specialister. Nu när valet är över och de rödgröna kan fortsätta att styra över vården i länet, kan löftet bli verklighet.
– Det handlar om minst 100 utbildningstjänster under den här mandatperioden. Det är otroligt många fler än vad vi hade hoppats på och det är unikt i Sverige, säger Pernilla Bjering Dahlén på Vårdförbundet.
Att läkare som utbildas till specialister får lön samtidigt som de utbildar sig är självklart, men för sjuksköterskor har villkoren ofta sett annorlunda ut. Majoriteten av dem som har utbildat sig till specialistsjuksköterskor har tvingas att betala sin utbildning själva.
– Vi har uträkningar som visar att det i snitt tar 19 år att betala tillbaka vad det kostar med en vidareutbildning och lönen efter utbildningen är inte så mycket högre. Därför har många sjuksköterskor känt att de inte har råd att bli specialister trots att vården behöver det, säger Pernilla Bjering Dahlén.
Men från och med nästa år ska alltså akademisk specialisttjänstgöring, AST införas i Örebro. Det betyder att sjuksköterskor ska kunna söka en utbildningstjänst på exempelvis en vårdcentral, om man vill bli distriktsköterska, och sedan både arbeta på vårdcentralen och studera samtidigt. Under tiden ska man få samma villkor som alla andra anställda.
– Vi ser det här som ett sätt att främja rekrytering och ett sätt att höja kvalitén. Vi bekostar redan dag ett antal vidareutbildningar, men det görs inte på ett strukturerat sätt och det handlar ofta om interna lösningar. Men nu kommer fler att kunna söka en sådan här tjänst, säger landstingsstyrelsens ordförande Marie-Louise Forsberg-Fransson (S).
”Känns som en liten satsning”
Och hon är inte ensam om att satsa på AST-tjänster. Flera landsting i Sverige har precis börjat införa liknade system, eller kommer att göra det. Men än så länge är det inget landsting som har lovat så här många platser.
– Västerbotten som har ett landsting som är ungefär lika stort som vårt har fem platser, så att vi får 100 platser är väldigt stort. Det behövs fler insatser för att locka hit fler sjuksköterskor, men det här är en bra början, säger Pernilla Bjering Dahlén.
Men alla är inte lika nöjda. Sjuksköterskestuderande Sebastian Tigerschiöld tycker att det finns större och mer övergripande frågor som landstinget borde satsa på.
– Det är bra med utbildning. Men det här känns som en ganska liten satsning egentligen. Jag skulle vilja se en mycket bredare satsning på alla sjuksköterskor. Det behövs högre löner och en bättre arbetsmiljö. Som det är nu flyttar många till Norge i stället. Andra slutar redan första året för att man inte orkar med, säger Sebastian Tigerschiöld.
Enkät: Vad tycker du om att 100 sjuksköterskor ska få sin vidareutbildning betald av landstinget?
Harry Wiiand, 72 år, pensionär, Kumla
– Det är bra. De har dåliga villkor som det ser ut i dag. Jag hoppas att deras arbetssituation ska bli bättre i och med det här förslaget.
Agneta Johansson, 53 år, arbetslös, Örebro
– Det kanske betyder att fler har råd att söka sig till sådana utbildningar. För det finns folk som inte har råd. Det behövs både fler sjuksköterskor och fler som vill specialisera sig.
Håkan Johansson, 43 år, försäljare, Örebro
– Det är bra att fler får en chans till utbildning. Det man blir orolig för är att det ska försvinna folk och att satsningen gör att de plockar bort folk i andra ändan. Det vore inte bra. Men annars tycker jag att fler ska få chansen.
Ingegerd Svahn Karlsson, 61 år, sjukpensionär, Hallsberg
– Det är bra men jag tycker det borde vara fler. 300 tjänster till att börja med. Vidareutbildning stärker självförtroende och ger arbetsglädje. Det är väldigt viktigt för alla yrkeskategorier. Och har man arbetsglädje gör man ett bättre jobb.