Den S-ledda regeringen genomför nu förändringen genom ett beslut i skatteutskottet som klubbades under torsdagen. Men Vänsterpartiet är mycket kritiska till beslutet och reserverade sig. Ali Esbati är talesperson i arbetsmarknadsfrågor, han menar att det både handlar om ekonomin för många lågavlönade och en principiellt viktig fråga.
– Det handlar både om kronor och ören för de som är fackföreningsmedlemmar, särskilt viktigt för dem med låga inkomster. Men det är också en fråga om maktbalansen på arbetsmarknaden, det här missgynnar ju arbetstagarsidan, säger han.
Att arbetsgivarsidan har möjlighet att göra avdrag för avgifter till sina föreningar och konfliktfonder borde vägas upp av avdragsrätt för medlemmarna i fackföreningar och a-kassa, menar Ali Esbati. Det handlar i grunden om den svenska modellen med starka parter.
Vänsterpartiet hävdar att det skulle vara möjligt för regeringen att låta avdragsrätten vara kvar, trots att riksdagen riktade ett så kallat föreläggande om att ta bort avdragsrätten till regeringen.
– Vi menar att det inte är självklart att man måste lägga ett sånt förslag nu. Man hade kunnat diskutera möjligheten att reversera effekten av det. Man hade inte behövt lägga den här propositionen och vi kommer att rösta emot den. Men vi kommer också att jobba för att avdragsrätten nu ska återinföras, säger Ali Esbati.
Ändringen ger en fingervisning om vilken typ av politik vi har att vänta under mandatperioden, menar Esbati.
– Det är beklagligt att Socialdemokraterna driver igenom det här och det visar vilken karaktär som den här överenskommelsen har. Det kommer också bli svårt att återinföra avdragsrätten under den här överenskommelsen, säger han.
”Det känns hårt”
Den socialdemokratiska ordföranden i skatteutskottet Jörgen Hellman håller med Vänsterpartiet om att effekten av en slopad avdragsrätt är dålig för fackföreningarna.
– Det känns hårt, vi tror verkligen på den svenska modellen, med parter på arbetsmarknaden som är starka båda två och som skapar bra lönebildning, säger han.
– Nu tog M och KD bort det ur budget som man röstade igenom med hjälp av SD. Sen kom januariavtalet, och nu har vi ingen majoritet i riksdagen för den här frågan, säger Jörgen Hellman.
Så ni kan inte lova att den kommer tillbaka?
– Nej, men vi tycker att det är en bra modell. Vi kommer att lyfta det här i många budgetförhandlingar.
Vänsterpartiet menar att man inte behöver göra det här nu, hur ser du på det?
– Bekymret är att det inte räcker med V för att få majoritet i riksdagens. Men vi kommer inte att släppa frågan, utan ta upp det i budgetförhandlingarna, säger Jörgen Hellman.
Från fackföreningshåll är man också kritiska till att avdragsrätten nu tas bort. TCO beklagar att den försvinner:
– Det är olyckligt. Det fackliga medlemskapet är ett av fundamenten i partsmodellen. Alla åtgärder som risker att leda till en minskad anslutningsgrad är beklagliga ur det perspektivet, säger Samuel Engblom, samhällspolitisk chef på TCO.
”Sämsta beslutet”
På LO är man än mer kritisk. Avtalssekreterare Torbjörn Johansson skräder inte orden.
– Det här är de sämsta beslutet de har fattat. Det är djupt orättvist. Nu får arbetarna betala fackföreningsavgiften med skattade pengar medan arbetsgivarna slipper det. Det är djupt orättvist och odemokratiskt, säger han.
Torbjörn Johansson tror att den borgerliga majoriteten i riksdagen medvetet vill försvaga fackföreningarna genom beslutet.
– Det kan förändra styrkeförhållandena. Och det är väl det de vill. Man vill ta från de svaga och ge mer till de rika, säger han.