Nu ska Jawad tvingas tillbaka till Afghanistan – efter nio år i Sverige
Dagens ETC
Migrationsverket vill att Jawad Nazari frivilligt återvänder till Afghanistan. Det var budskapet på förra veckans återvändandesamtal. Exakt hur han ska bära sig åt är desto oklarare. Samtidigt har Jawad Nazari sagt upp sig från sitt arbete som VVS-montör och kvällen innan Dagens ETC pratar med honom har han flyttstädat lägenheten i Alvesta.
– Hyresvärden sa ”vi löser det”. Jag behöver inte betala hyra under uppsägningsperioden.
Jawad Nazari börjar med att ursäkta sig för att han inte kunde svara i telefonen kvällen innan. Han var lite upptagen. Dagens ETC frågar om han gjorde någonting trevligt, kanske umgicks han med vänner?
– Jag packade och städade i lägenheten.
I över två år hade han hyrt lägenheten i Alvesta, precis vid tågstationen. Men efter att ha fått sitt sista avslag från Migrationsverket måste han säga upp den och flytta ut. Han har också behövt säga upp sig från sitt fasta jobb som VVS-montör. Det här är den tredje veckan som han inte jobbar. Dagarna går långsamt, han har ingenting att göra.
– Det är inte roligt att sitta hemma hela dagen. Mina kollegor – du har ju träffat dom – ringer varje dag och säger att jag ska komma och äta lunch med dem och kolla vad de gör. Men jag har bara varit och ätit med dem två gånger på de här veckorna. Jag måste ta mig till Växjö då, med tåg eller buss.
”Var nervös”
Den 19 september var Jawad Nazari kallad till Migrationsverkets återvändandeenhet i Växjö. Med sig hade han Lena Bieber, som han känner väl, och sin tidigare gymnasielärare. Strax före klockan 09.30 var de på plats. Handläggaren var med på distans.
– Jag var väldigt nervös innan. Jag trodde, för det har jag hört från andra, att de (Migrationsverket) skulle be mig skriva under ett papper. Men det gjorde de inte.
Du menar om att du återvänder ”frivilligt” till Afghanistan?
– Ja, precis.
Något papper att skriva under lades inte fram på bordet, men däremot berättade handläggaren att han måste återvända till Afghanistan. I Sverige får han inte stanna. Utvisningsbeslutet har vunnit laga kraft, ansökan om spårbyte på grund av jobb har avslagits och tidsfristen för att lämna landet har gått ut.
Lena Bieber uppfattade handläggaren som mycket obekväm i sin roll, berättar hon efter mötet. Enligt tidigare erfarenhet brukar handläggarna kunna vara rejält påstridiga, här var det istället osäkerhet som präglade samtalet.
– Han var inte själv säker på vad han egentligen sa eller vilken sanning som låg i det. Han skötte bara sitt jobb. Han fick hoppa in för den ordinarie handläggaren, men det var inte något plötsligt inhopp eftersom hans namn stod angivet på kallelsen.
Dagens ETC har tagit del av en inspelning av vad som sägs under det ungefär 45 minuter långa samtalet.
Lämna landet?
Jawad Nazari får flera gånger frågor om han kommer lämna landet. I tidigare samtal har han sagt att han inte kommer återvända till Afghanistan om han inte får stanna i Sverige, i så fall åker han till ett annat land. Det är han långt ifrån den enda afghanska medborgaren som gjort. Många europeiska länder gör en annan tolkning av säkerhetsläget i Afghanistan.
Sverige anser sedan talibanernas maktövertagande 2021 att alla kvinnor är i behov av skydd. Men för män är det annorlunda. Men samtidigt som det går bra att ge avslag så kan Sverige inte utvisa till Afghanistan med tvång, något man innan talibanernas maktövertagande i augusti 2021 flitigt gjorde.
Ungefär hälften av de afghanska män som söker asyl i Sverige får avslag. Många hamnar i förvar långa perioder, andra söker sig vidare till andra länder. Färre återvänder självmant till landet de lämnat. Den som inte lämnar Sverige inom utsatt tid blir olaglig i landet och det kan få konsekvenser, säger handläggaren till Jawad.
”Inte gjort fel”
Jawad Nazari påpekar sedan att det inte är han som har gjort fel. Han har fått avslag på ansökan om permanent uppehållstillstånd för att Migrationsverket inte hanterat hans tidigare ansökan om förlängt tillfälligt uppehållstillstånd, som behövs för att sedan få permanent. Det här vet dock inte handläggaren, för det är hans kollega som fattat beslut i Jawads ärende.
– Menar du din ansökan om asyl, eller uppehållstillståndet eller..?
Jawad Nazari förtydligar att han syftar på förlängningsansökan, sedan bryter Lena Bieber in:
– Gymnasielagen, säger hon.
Flera sekunders tystnad följer. Sen säger handläggaren:
– Jag förstår att man kan ha synpunkter på både den och kanske… Nu har jag inte sett beslutet för det är min kollega som har ditt ärende men… ja.
Lena Bieber igen:
– Det handlar om att Jawad har skickat in en ansökan om förlängning för gymnasielagen 2020 och inte har fått svar på denna. Och det har gjort att han har fått avslag och fått avsluta sitt liv, sitt yrkesliv. Så Jawad har inte gjort något fel. Och det är klart det tar tid att acceptera en sån sak.
– Ja… precis. Mm, säger handläggaren.
Jawad Nazaris tidigare gymnasielärare, som suttit tyst, tar till orda:
– Och jag som lärare hade aldrig suttit här om inte detta hade varit en god samhällsmedborgare. Det här är en av mina bästa elever som genomförde utbildningen under de här tre åren. Han jobbar nu som VVS-montör och tjänar mer än vad jag har i månaden.
Långa handläggningstider x 2
Dagens ETC har i flera artiklar berättat om Jawad Nazari. Han är en av ett hundratal unga som anlände till Sverige hösten 2015 och fick tillfälligt uppehållstillstånd enligt gymnasielagen. Lagen i sig var tillfällig och infördes för att många ensamkommande barn på grund av långa handläggningstider hunnit fylla 18 under tiden de väntade. Nu är det återigen långa handläggningstider som ställer till det. Jawad Nazari, och flera andra personer, har väntat i mellan två och fyra år på att få förlängda tillfälliga tillstånd.
Jawad Nazari, som var ett barn när han lämnade Afghanistan, har inte kvar några identitetsdokument i original. Passet han har är utfärdat av den afghanska ambassaden i Stockholm. Lena Bieber undrar hur det rent praktiskt ska gå till för Jawad Nazari att åka tillbaka.
– Om han skulle medverka kan vi ordna ett sådant främlingspass, ett provisoriskt pass som vi på Migrationsverket kan utfärda.
– Gäller det till Afghanistan när ni inte har några diplomatiska förbindelser? frågar Lena Bieber.
– Ja, det gör det… eh. Sen är… vi ska se. Du hade inga…
– Han har lämnat in ett pass som han fått från afghanska ambassaden i Sverige, men det godkänns inte längre av talibanregimen. Eftersom det är utfärdat här, säger Lena Bieber.
– Men det är en giltig resehandling så den borde gå att flyga på. Men annars kan vi göra ett sånt främlingspass. Men enligt den landinformation vi har så ska det gå. I första hand är det han som ska bekosta resa men kan han inte det så hjälper vi till med det. Man kan få ekonomiskt stöd om man flyttar till Afghanistan, säger handläggaren.
Han vänder sig åter till Jawad Nazari, som drömt sig bort efter en stunds tystnad.
– Men hur tänker du om Afghanistan, är det inte något du kan medverka till?
– Vem, jag? Jag kan inte åka dit och anpassa mig till talibanernas regler, säger Jawad Nazari.
”De visste ingenting”
När Dagens ETC pratar med Jawad Nazari låter han trött på rösten. Han sover hos en kompis i Alvesta och har inte tränat på länge. Senast visade han upp en tränings-app där det stod att han sprungit över två mil på under två timmar. I hallen på den numera uppsagda och tömda lägenheten stod löparskorna. Han känner sig förvirrad, tankarna kretsar till stor del om sista provet på rörmokarutbildningen för att få sitt diplom och vara helt färdigutbildad. Teoriprovet är nu avklarat.
Vad tänker du efter samtalet på Migrationsverket?
– De visste ingenting.
Och hur tänker du göra nu?
– Jag vet inte. Vänta..? Se vad som händer. Om någonting ändras här så jag får jobba. Annars lämnar jag Sverige.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.