Jyothi Svahn var fem och ett halvt när hon och hennes lillasyster adopterades av ett par i Ljusdal från ett barnhem i Bangalore i södra Indien. Adoptionen genomfördes genom Adoptionscentrum, den största av de svenska föreningar som förmedlar adoptioner i Sverige. I hennes adoptionspapper stod det att mamman var okänd och att hon saknade en familj som kunde ta hand om henne. Men som ung vuxen fick hon veta att hon och systern i själva verket hade stulits från deras mamma i Indien.
– Jag har alltid kommit ihåg min mamma och har jättestarka minnen från slummen i Bangalore, säger Jyothi Svahn till Dagens ETC.
En dag när hennes mamma kom för att hämta sina döttrar på det kristna konvent där Jyothi och hennes lillasyster brukade vara medan mamman arbetade, fick hon höra att ”du har inga barn här som tillhör dig”. Efter att ha återvänt gång på gång och frågat om sina barn kördes hon till slut bort av polis.
Klargöra var ansvaret ligger
Den utredning som nu tillsätts av socialminister Lena Hallengren har enligt presentationen till syfte att ”klargöra vilket ansvar och vilken roll regeringen, berörda statliga myndigheter, kommuner, auktoriserade sammanslutningar, ideella organisationer och andra privata aktörer har haft” i just sådana här fall.
– Utredaren ska undersöka förekomsten av eventuella oegentligheter i förhållande till dels de ursprungsländer varifrån flest adoptioner till Sverige skett, dels de ursprungsländer där det finns starka misstankar om att de förekommit oegentligheter, säger Lena Hallengren.
Jyothi Svahn reagerar på hur socialministern väljer att uttrycka sig.
– Begrepp som ”begångna oegentligheter” visar på att det fortfarande finns en enorm ängslighet kring de här frågorna. Man vågar inte prata om vad det egentligen handlar om, vilket är regelrätta kidnappningar och stölder av barn. Det anser jag är oseriöst, säger hon.
”Adoption är ett trauma”
Psykisk ohälsa är enligt forskningen vanligare bland utlandsadopterade än bland andra grupper. Orsaken till det kopplas ofta till lägre självkänsla och en otrygg anknytning till adoptivföräldrarna. Jyothi Svahn är diagnostiserad med komplex PTSD, posttraumatiskt stressyndrom.
– En adoption är ett trauma man inte vill erkänna som ett övergrepp eftersom man i de här berättelserna oftast är väldigt lojal med adoptivföräldrarna och adoptionsbyråerna. Så känner jag personligen, men den känslan korrelerar också med statistiken som visar att adopterade ofta mår väldigt dåligt, säger hon.
Som utredare har regeringen utsett Anna Singer, professor i civilrätt och särskilt familjerätt vid Uppsala universitet.