– Många seniorer uttrycker ett behov av att gå på aktiviteter men kan tycka att det kan vara svårt att hitta någon att gå med. Eller så vill man inte åka dit ensam kvällstid och då kan det vara lättare om man har någon i sin närhet att gå på aktiviteten till, säger Lisa Holtz, processledare stadsutveckling på Göteborgs Stad.
Inspiration från England
Utifrån detta kom idén om Aktivitetskompis. Inspiration finns att hämta från flera håll. I Englands finns Gig-buddy där volontärer kan följa med personer med neuropsykiatriska funktionshinder på event och i Finland finns Kulturkompis där man kan matchas ihop med en kompanjon till bion, teatern eller andra kulturevenemang. I Göteborg ska plattformen alltså heta Aktivitetskompis och vara till för alla som vill skapa sociala kontakter och hitta på saker tillsammans.
– Syftet med plattformen är att tillgängliggöra kultur och skapa fler sociala relationer. Man kan hitta en person som har ett gemensamt intresse i att till exempel gå på teater eller hitta någon att gå promenader med. Jag vill påpeka att plattformen är för alla, ensamheten finns i alla åldrar, även om den är sprungen ur äldres behov, säger Lisa Holtz.
Hur matchmakingen ska gå till är inte bestämt än. Men tanken är att man ska kunna matchas utifrån intressen och att det ska finnas en geografisk indelning.
– Det har en del att göra med trygghet och närhet. Bor man i samma område kan det kännas tryggt att samåka in till staden. Men också att möjliggöra för personer att skapa kontakter i sitt närområde.
Promenad eller utomhusfika
Nu under pandemin när man kanske inte vill resa för att träffa personer i andra delar av staden kan det vara ett bra sätt att gå på en promenad eller kanske ha en utomhusfika med personer som bor nära, säger Lisa Holtz.
Hur man ska komma åt plattformen är inte klargjort än. Tanken är att den ska finnas digitalt, men även kunna nås av personer som inte är digitala.
– Vi vet att det finns en stor variation när det gäller digitalt användande i vår målgrupp och om vi bara gör den digital kommer vi missa massor med individer som har behov av plattformen, säger Lisa Holtz.
Tjugo pratbänkar
Aktivitetskompis är en del av den framtagna handlingsplanen för hur staden ska bli mer åldersvänlig 2021–2024 och tanken är att plattformen ska tas fram under året. Därefter ska den lanseras och marknadsföras så att många hittar till den. En annan idé i handlingsplanen, som göteborgare kommer få ta del av snart, är att 20 Pratbänkar ska placeras ut i staden under våren.
– Bänken är en mötesplats för många av våra seniorer, erbjuder vila och möjligheter att ta del av stadslivet. Bänken har också funktionen att den kan bidra till de här mellanmänskliga mötena. Pratbänken handlar om att staden har tagit fram bänkar som är tillgängligt utformade, de har ryggstöd, armstöd och så vidare, och på bänkarna kommer det finnas uppmaningar om att sitter du här får du gärna prata med din bänkgranne, säger Lisa Holtz.
”Vi spånar”
Projektet är fortfarande i planeringsstadiet, men det finns idéer på hur man ska kunna göra bänkarna så sociala som möjligt.
– Vi spånar på det här nu på vad som skulle kunna hända på bänken, vilka samtal skulle kunna inledas och vilka aktiviteter som kan ske i närheten av bänkarna. Det är viktigt att tänka på de som känner sig blyga, så det kanske ska finnas förslag på frågor man kan ställa? Bänkarna ska även finnas på platser som är omtyckta och som många seniorer vistas på. Men det finns även en tanke om att bänkarna ska skapa generationsmöten, säger Lisa Holtz.