BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Anvisningslagen innebär att ingen kommun kan säga nej till att ta emot invandrare som har fått uppehållstillstånd och ska lämna migrationsverkets boenden. Totalt ska 21 700 flyktingar och deras anhöriga fördelas ut över Sveriges kommuner, vilket är tre gånger fler än under 2015.
Stora utmaningar
På Sveriges kommuner och landsting (SKL) säger utbildnings- och arbetsmarknadschefen Per-Arne Andersson till TT att lagen kommer innebära stora utmaningar för kommunerna.
– Det som är bekymmersamt är att ett antal kommuner behöver investera i skolor och förskolor och även bostäder. Till exempel måste Malmö bygga en rad skolor för att man får så många fler barn, säger Per-Arne Andersson.
Färre flyktingar
Kommuner som tidigare har haft ett stort mottagande, som till exempel Södertälje, Ronneby och Flen, behöver inte ta emot några flyktingar enligt lagen. Men i Kungsbacka blir det 318 nya invånare och i Vellinge 159. Vellinge har en historia av att säga blankt nej till all form av flyktingmottagande och politiska representanter har inte gått att nå under måndagen, men i ett pressmeddelande skriver man ”I kommunen pågår nu ett intensivt planerings- och förberedelsearbete för att klara ett bra mottagande”.
Kommunerna kommer få bidrag från staten för varje flykting de tar emot. Ersättningen varierar, till exempel får kommunen mer pengar för att ta hand om ensamkommande barn.
– Vissa ersättningar har ökat nu och en del kommuner säger att pengarna räcker, en del inte. Bilden är inte entydig, säger Per-Arne Andersson till TT.
Samtidigt kommer det färre och färre flyktingar till Sverige. Under måndagen rapporterade Migrationsverket den lägsta siffran hittills under 2016 då 577 flyktingar har kommit hit de senaste sju dagarna. Under söndagen kom bara tio personer.