Projektet med Matmissionen startade i början av 2015 av Stockholms stadsmission i samarbete med livsmedelsjätten Axfood, efter en modell som ursprungligen kommer ifrån Österrike. Konceptet med så kallade ”social supermarket” finns numera över hela Europa.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Ett antal stora livsmedelshandlare och grossister är samarbetspartner och bidrar med varor till butikerna. Allt som säljs är andrahandssortering, sådant som annars skulle ha kastats av butikerna. För det mesta handlar det om mindre skador på förpackningar.
– Om en enda förpackning vita bönor har råkat falla ut ur ett kolli om 24, då blir de andra 23 burkarna osäljbara, och då får vi ta över dem, säger Johan Rindevall som är verksamhetsledare hos Stockholms stadsmission, när han visar runt i den nya butiken i Hägersten några dagar innan öppning.
Vi går omkring bland hyllorna som håller på att fyllas av pasta, havregryn, olivolja, läsk och tepåsar. Det ser ut som vilken butik som helst, men med den stora skillnaden att majoriteten av kunderna här handlar för upp till 70 procent billigare priser.
– I min vanliga Coop-butik i Bagis får vi räkna varenda krona. I går handlade vi en pappkasse där för 300 spänn. Vi får handla de billigaste äggen, de billigaste tomaterna, den billigaste drickan. Vi tittar inte på kvaliteten, bara på priset. Man lusläser reklamlapparna med vilka rabatter som finns just den här veckan. På Matmissionen hade vi fått tre eller fyra pappkassar för samma pris. Det är helt otroligt, man får ha rullvagn med sig för att kunna bära allt, säger John Arthur Ekebert.
Han är författare, fotograf och skribent, bland annat som krönikör här i ETC Stockholm, och har länge skildrat livet som hemlös och utsatt i Stockholm. John Arthur är också en av Matmissionens drygt 3 000 medlemmar.
Får handla för max 250 kronor i veckan
Alla är välkomna att handla hos Matmissionen, men för att få rabatt krävs det medlemsskap. Medlem kan den som har exempelvis försörjningsstöd, aktivitetsstöd, garantipension eller dagersättning från Migrationsverket bli. Och som medlem får du handla för max 250 kronor i veckan.
– Vi har lärt oss exakt hur mycket det räcker till. Det brukar bli 245 spänn på ren feeling, säger John Arthur.
Matmissionens varor har ibland kortare hållbarhet än i vanliga butiker. För torrvaror gör det ingen större skillnad, då det rör sig om hållbarhet på många månader, eller år i vissa fall. Men för frukt, grönsaker och andra färskvaror är det ofta kort bäst före-datum.
– Det är absolut inget fel på maten. Det är väldigt bra kvalitet. Det kan ju vara sådant som är på väg att gå ut. Ibland kan grönsaker och frukt ha börjat bli lite halvdåligt, men det funkar och det är ju verkligen kanonpriser, säger John Arthur Ekebert.
– 80–90 procent av våra varor har inte kort datum, det är bara en liten del som det handlar om, säger Johan Rindevall som framhåller tre mål med verksamheten.
– Dels har vi ett miljömål i och med att vi vill minska matsvinnet, att så mycket slängs i dag. Dels har vi möjlighet att anställa folk som vill arbetsträna. Uppåt 15 personer ska jobba här, många av dem är tidigare långtidsarbetslösa eller nyanlända. Och dels har vi ju ett socialt ansvarstagande där vi erbjuder ekonomiskt utsatta att handla livsmedel till billigt pris. 87,5 procent av våra kunder är medlemmar.
”Samhället har helt klart svikit”
Men Matmissionen har inte bara blivit hyllat. Dagens ETC:s chefredaktör Andreas Gustavsson gick till hård kritik mot projektet i ett par ledartexter i fjol. ”Det är orimligt att någon ska tvingas rädda familjens middag genom att köpa kasserade produkter i en butik som startats av miljardomsättande bolag som vill ge sina varumärken positiv välgörenhetsladdning”, skrev Andreas Gustavsson och menade att ”Matmissionen är privatiserad välfärd.”, men samtidigt att felet inte ligger hos Matmissionen eller dess kunder, utan hos ”den politik som lämnat så många i desperation”.
Och behovet är onekligen stort.
– När vi öppnade i Rågsved hade vi lång kö utanför, och hälften av varorna var slutsålda på två timmar, berättar Johan Rindevall.
John Arthur Ekebert menar att butiken är en konsekvens av klyftorna i samhället.
– Det belyser den här stora skillnaden i ekonomi som finns mellan människor. Att sådana här butiker tydligen behövs bevisar ju att folk har blivit svikna. Samhället har helt klart svikit, säger han.
Samtidigt väljer John Arthur att se det positiva.
– Jag blev jätteglad när jag såg att det skulle öppna i Hägersten. Vi ska åka dit direkt när de öppnar på tisdag. Det är inte bara för det ekonomiska, utan också för stämningen. Alla olika grupper, nyanlända, pensionärer, hemlösa och andra utsatta. Det är en salig blandning därinne. Och superbillig mat.