Efter en ovanligt varm sommar väntas nu kraftiga skurar i flera delar av Sverige under de kommande dagarna. Under tisdagen utfärdade SMHI är varning för vattensamlingar och översvämningar i framförallt Västra Götaland och Värmland. Lite senare rapporterades Småland ha drabbats av strömavbrott och lokala översvämningar till följd av ovädret.
Kan regnet bota torkan?
Det har varit en varm sommar, som även varit väldigt torr på sina platser. Enligt SMHI så har Mellansverige, med bland annat Stockholm, haft lite mer nederbörd de tre senaste månaderna än under samma period vanligtvis. Men i södra delarna av landet och framför allt i stora delar av Norrland så har vattennivån varit låg och torkan ett faktum.
Kan regnet som nu drar in att återställa den torka som uppstått?
Enligt SMHI så kan en regnskur fylla på små ytliga vattenmagasin och bidra till att markfuktigheten ökar. Det innebär att vegetationen kan repa sig kortvarigt. Men det krävs betydande mängder vatten för att återställa stora vattenmagasin, som inte får möjlighet att fyllas på under torka. SMHI skriver att "sannolikheten för att detta ska ske under sommarhalvåret är låg eftersom det mesta regn som faller avdunstar eller tas upp av växtlighet."
Det finns inget generellt svar för exakt hur mycket regn som behövs för att minska vattenunderskott, som kan uppstå under varmare och torrare perioder, enligt SMHI. Mängden regn som behövs beror även på typen av regn. Om det under sommaren regnar lite varje dag så avdunstar det mesta av vattnet. Men om det kommer mycket nederbörd på en gång så rinner vattnet ner i marken och fyller på vattenmagasin.
Hur kan man förbereda sig på kraftigt regn?
När SMHI varnar för kraftig nederbörd och översvämningar, hur kan man då själv förbereda sig och sin bostad?
Först och främst, ta reda på förutsättningarna. MSB rekommenderar att kolla med kommunen hur det är med översvämningar i området där du bor.
Om det varnas för översvämningar så har MSB en checklista att gå över innan regnet kommer. Tipsen är bland annat att flytta fuktkänsliga saker från källaren, kontrollera att källarfönster är täta, kontrollera taket, ha mobilen fulladdad och undvik att röra dig i översvämmade områden. Tänk också på att flytta bilen om den står parkerad på en låg plats.
Vad bör man göra om vatten tränger in i huset?
Om vattnet lyckas tränga sig in i huset så finns det flera åtgärder som är viktiga att tänka på. Om det blir översvämning i källaren så bör du bryta strömmen då vatten kan vara strömförande. Om vattnet börjar komma in via golvbrunnarna, försökt då stoppa vattnet genom att trycka in en filt eller handduk i brunnen, lägg sedan en tyngd på minst tio kilo ovanpå brunnen för att stoppa det så kallade baktrycket.
Vid tillfällen när vatten tränger in i huset så rekommenderas du att pumpa eller ösa ut vattnet så fort som möjligt. Tänk på att torka så torrt som möjligt och vädra ut fukten så att inte vattnet skadar bostaden.
Upplever du att det uppstår ett nödläge – ring räddningstjänsten. Ge dig inte ut i översvämningar. Om du redan skulle befinna dig utomhus vid en översvämning sök dig till en plats som ligger högt.
Finns det några risker vid kraftigt regn efter torka?
Torka och sjunkande vattennivåer kan öka risken för jordskred och -ras, enligt Statens geotekniska institut. Men risken blir ännu större om den torra perioden följs av ett kraftigt eller långvarigt regn. Under den heta sommaren 2018 varnade institutet för att områden där den övre delen av jordskorpan har spruckit till följd av torkan löper extra stor risk för jordskred. Dessa torrsprickor kan vattenfyllas och utlösa ett skred.
Torr jord har svårt att ta upp regnvatten. När det regnar kraftigt på torr jord så rinner mycket vatten av som ytvatten. Vid en brant bäckravin kan flödet vid sådana tillfället bli mycket kraftigt och utlösa en slamström, där vattnet spolar med sig material som stenar ner för slutningen, enligt Statens geotekniska institut.
Kan det som hänt i Europa hända i Sverige?
Hundratals personer har dött och tusentals personer saknas fortfarande efter översvämningarna i Europa. Forskare säger att dessa extrema väderfenomen kommer till följd av klimatkrisen och förväntas bli vanligare i framtiden. Enligt MSB så kommer vi även att se liknande extremväder i Sverige – frågan är bara när.
MSB är väldigt tydliga med att klimatkrisen kommer att innebära svårigheter och krissituationer, till följd av exempelvis extrema regn. Myndigheten har därför tillsammans med Statens geotekniska institut tagit fram en rapport över Sveriges största riskområden för ras, skred, erosion och översvämning. Enligt rapporten så löper städer och platser nära vatten en stor risk om ett extremt skyfall slår till.
– Malmö, Göteborg, Stockholm, Karlshamn, Karlskrona, Trelleborg, Falsterbo och Skanör är några platser som vi identifierat som kan drabbas hårt av översvämningar. Även Karlstad som ligger nära Vänern riskerar att drabbas, säger Barbro Näslund-Landenmark, som arbetar med naturolyckor på MSB, till Aftonbladet.