Dom flesta plantorna gav jag bort, växthuset vi hade byggt rymde bara 130 tomater.
Men det är ju rätt mycket det också.
Sen har sommarn ibland varit kall, vi har kämpat med blåst och får. Fåren som går där bland solcellerna visade sej gilla tomater.
Men nu då, så sakteliga, har vi börjat skörda.
Så nu tänkte vi börja pröjsa tillbaka till er, pengarna vi fått för att bygga upp det hela, genom att ni kan hämta ut de första tomaterna.
Dom är väldigt goda måste jag säga.
Senare i höst återkommer jag med lite mer förädlade tomatpodukter, bland annat en fermenterad tomatsås som will blow your mind.
Sundströms Rödgröna Röra ska den heta.
Nästa år kommer det att bli mycket mer tomater, och framförallt nya sorter, bland annat extremt vitamin- och näringsrika tomater. Sorter som inte finns på den svenska marknaden men som jag hittat i Nya Zeeland. Där finns det forskare som visat på gamla gula sorter som har rekordhöga halter av den så nyttiga antioxidanten Lycopen, och som dessutom inte behöver hetttas upp för att man ska tillgodogöra sej detta. De här tomaterna är orangea och vi provodlar dom just nu.
Vi börjar nu med att sätta ihop ett litet smakprov till att börja med, med blandade sorter.
Hoppas ni diggar!
Sorterna som vi nu lägger i lådan:
Tangella: En gul tomat som har en egenartad god smak.
Roma VF: En saftig god pastatomat. Väldigt fast i köttet. Den tomat italienarna brukar konservera.
Karin: Döpt efter min fru, hon tycker den är godast. Den är söt, som hon.
Moneymaker: En tomat som odlades kommersiellt innan tomatodling blev en industriell hantering, god och pålitlig utan behov av gifter och konstgödsel.
Gemini: Den är inte så märkvärdig egentligen, men vi odlar den för att den är pålitlig och rikgivande, och om man inte stressar tomater med konstgödning så blir ju dom också goda.
Arvento: Samma med denna som med Gemini.
AnnaMay: En cocktailtomat som är en av de sorter som nu finns i Sverige med extremt höga halter Lycopen. Vilket alltså är väldigt nyttigt. Det blir fler sådana nästa år!
Brandywine: En rosaröd ljuvlig och saftig saftig tomat. Amishfolket i USA odlade den redan på 1800-talet. Det röda köttet har en mycket rik och nästan kryddig tomatsmak. Den är tunnskalig och bör hanteras varsamt.
Marrmande: Fransk bifftomat som har en liten oregelbunden form. Det är mkt fruktkött med utsökt smak.
Barca: En Bifftomat från jag hittade på en marknad när jag gick runt i Barcelona. Tog upp den på mitt hotellrum och pillade ut kärnorna och tog hem dom, för att den var så god. Och på den vägen är det.