– Alla barn ska ha rätt till en aktiv fritid. Det är utgångspunkten som ligger bakom hela det här projektet. Sedan har det växt till att innefatta alla åldrar, säger David Mathiasson.
Han är en av grundarna av Fritidsbanken. Idén utvecklades först tillsammans med olika aktörer inom Värmlands län. Den första Fritidsbanken startade i Deje för två år sedan. Projektet blev en succé. I dag tillhandahåller Dejes Fritidsbank över 3 000 artiklar och har kommit upp i över ett lån per invånare. Nu har konceptet spridit sig till snart femton kommuner.
– Det är jättekul. Dels är det främjande för folkhälsan, människor kan lättare prova på nya aktiviteter och få en väg in till föreningslivet. Hela grundtanken med återvinning är också nödvändig för miljön, säger David Mathiasson.
Principen är enkel. Människor skänker fritidsutrustning som de inte längre behöver, som andra sedan kan låna. David beskriver det som ett slags bibliotek. Alla får låna, allt ska vara gratis och inga straffavgifter får förekomma.
– Om något går sönder betyder det bara att det använts ordentligt, säger David Mathiasson.
I Örebro är arbetet med en ny Fritidsbank i full gång just nu. Fotbollar, schackbräden, skridskor och skidor trängs i lagerutrymmet på Holmens industriområde.
– Det häftiga med det här är att vi ju är en “allas organisation”. Om ingen vill skänka och ingen vill låna så behöver vi heller inte finnas. Men hittills har det inte varit något fel på intresset, säger Roger Billing och gör en svepande gest över hyllorna.
Han är projektledare för Fritidsbanken i Örebro, som är ett samarbete mellan Medborgarskolan och Arbetsförmedlingen. Han säger att projektet smygstartade med insamling redan i våras, och förhoppningsvis kommer verksamheten att stå i full blom senare under hösten.
– Vi har samlat in lite utrustning och håller just nu på med att försöka nå ut till allmänheten. Samtidigt jobbar vi med den organisatoriska biten, med att hitta kunnig personal och ordna en utförlig hemsida med mer information om artiklarna. Men vill man låna något redan nu är det bara att komma hit, säger han.
Roger Billing poängterar att det är viktigt att inte stämpla Fritidsbanken som något som bara är till för de som har det svårt ekonomiskt.
– Det här är en bit på väg mot en omställning till ett modernt och hållbart samhälle. Vi vill att det ska bli naturligt även för dem som brukar köpa egen utrustning att i stället välja den här lösningen, säger han och fortsätter:
– Drömmen är att människor ska våga stå emot konsumtionshetsen och sluta bry sig om status i form av att äga de senaste prylarna.
För den som själv har fritidsutrustning liggandes i förråden och vill bidra, är det bara att packa med sig sina urvuxna skridskor eller försummade tennisrackets och bege sig till Fritidsbanken.
– I nuläget har vi öppet mellan 9–12. Vi har också insamlingslådor på Stadsbiblioteket och Brädcentralen. Har man större lass med grejer så är det bara att ringa så kommer vi gärna och hämtar, säger Roger Billing.