Våldtagna fick inte göra abort
Regeln har återkommit i varje republikansk regering sedan Ronald Reagan införde den för första gången 1984. Trumps version är dock den mest omfattande hittills. Det förlorade internationella stödet från USA fördubblades från cirka fem till nästan tio miljarder kronor jämfört med George Bush regeringen. Det har inneburit miljontals osäkra aborter, hundratusentals dödsfall och har även påverkat verksamheter för hiv och hbtq-rättigheter.
Den internationella hjälporganisationen Marie Stopes International (MSI) har under åren med Trump förlorat cirka 250 miljoner kronor i stöd. Det likställs med sex miljoner oönskade graviditeter då människor, främst på landsbygden i utvecklingsländer, inte längre får tag på preventivmedel. Det har i sin tur lett till 1,8 miljoner osäkra aborter och fler än 20 000 kvinnor har dött i komplikationerna efter ingreppen.
– Zimbabwe, Madagaskar och Nepal är några av de länder som drabbats hårdast. I Zimbabwe arbetar vi i samhällen som inte har någon annan tillgång till reproduktiv hälsovård, här har vi behövt stänga 600 av våra 1 200 program. De vet att vi till exempel kommer en dag var tredje månad för att dela ut preventivmedel men på vissa platser har vi inte haft resurser för att kunna göra det längre, säger Sara Shaw, kommunikationschef på MSI.
USAs stigmatiserande budskap har bland annat lett till att flera nationalistiska regeringar blivit striktare i abortfrågan. Attityderna mot abort har även sipprat ner till lokala organisationer och befolkningen enligt Sarah Shaw och orsakat avbrutna samarbeten mellan organisationer.
– Många är rädda för att förlora sina ekonomiska medel och vill inte råka göra något fel. I Nepal finns det till exempel organisationer som arbetar med kvinnor som blivit våldtagna och gravida. Tidigare brukade de hänvisa till oss för att få råd om abort. Det var möjligt enligt den amerikanska regleringen, men man vågade ändå inte göra detta, så kvinnorna blev tvungna att fortsätta sina graviditeter eller hitta andra lösningar. Vi behöver nu återskapa samarbeten med organisationer och lokalsamhällen, men det tar lång tid, säger Sara Shaw.
Tar tid att bygga upp
MSI är tacksamma för att Biden återigen tillåter bistånd till organisationer som berör abort och reproduktiv hälsa. Men Sara Shaw är rädd för att de ska hamna i en utdragen process där man startar upp projekt för att strax tvingas stänga ner dem igen.
– Vi räknar med att det tar cirka ett och ett halvt år tills vi kan få finansiering igen. Det är ett förlorat stöd på ytterligare 13,5 miljoner dollar.
Shaw hoppas på att man kommer genomföra en för många organisationer, efterlängtad lagstiftning i USA, den så kallade HER-lagen, som permanent skulle få bort den globala gag-regeln.
– Det skulle sätta stopp för det här ping-pong spelet. Men om lagstödet inte går igenom och republikanerna vinner nästa val och återinför den globala gag-regeln så är vi tillbaka på ruta ett. Därför är det så viktigt att vi också diversifierar finansieringen och lyfter budskapet för att fler ska stötta kvinnor och flickors rättigheter. Vi kommer aldrig att skriva under en global gag-regel.
Falskt anklagade
Den så kallade Kemp-Kasten-regleringen går hand i hand med Mexico City Policy. Den är tänkt att motverka tvingande aborter eller ofrivilliga steriliseringar men i praktiken innebär det att presidenten kan stoppa bistånd till vilken organisation som helst där han anser att det finns stöd för dessa praktiker.
FN:s organ för sexuell och reproduktiv hälsa, UNFPA, har påverkats av Kamp-Kasten -regleringen, trots att det inte finns några bevis för att de stödjer tvingande aborter eller ofrivilliga steriliseringar.
– Det finns inga bevis eftersom UNFPA inte utför sådana handlingar. Det känns orättvis, men det är intern politik i USA och det finns inget att göra åt, säger Ib Petersen, biträdande verkställande direktör på UNFPA.
Stort internationellt stöd
UNFPA har förlorat 570 miljoner kronor i uteblivet amerikanskt stöd varje år sedan 2016.
– Det är uppenbart att det varit en stor förlust för oss men det har samtidigt funnits ett stort antal länder och organisationer som istället stått upp för kvinnor och flickors rättigheter, inte minst i Sverige, vilket har gjort att vi har nått miljoner av de mest sårbara i världen. Det hände förra gången vi blev av med stödet också, jag tror inte bara att det är en reaktion mot det som hände utan också fler som erkänner att det här är viktigt.
Han fortsätter:
– Nu när vi förhoppningsvis återigen får stöd från USA har vi beräknat att vi med samma stöd som 2016, 69 miljoner dollar, kommer att kunna nå 4,2 miljoner kvinnor med råd och stöd, 1,4 miljoner oavsiktliga graviditeter kommer kunna förhindras och 76 000 fler kvinnor som överlevt våld kan få rådgivning och vård, inom ett år.