– Vår förhoppning är att Världslitteraturhuset, precis som alla folkbiblioteken, ska bli en mötesplats för människor. Här ska man kunna stimuleras och lära sig saker men också njuta och koppla av, säger hon.
Snabbt från idé till verklighet
Det politiska förslaget på att bygga ett litteraturhus i Gamlestaden kom från kristdemokraten Maria Berntsson för sex år sedan. Hon ville ha en kulturinstitution utanför stadskärnan och såg framför sig en mötesplats för invånare med olika modersmål och blandade kulturella bakgrunder. Politikerna i stadsdelsnämnden jublade över förslaget, men i kommunstyrelsen var alliansens företrädare skeptiska. Planeringsarbetet fortsatte ändå och förra våren kom beskedet från det rödgrönrosa styret att de skulle bidra med hälften av kostnaderna. Nu står det rostbruna plåthuset färdigt och Maria Berntsson ska tala på invigningen.
– Att huset står där nu är ett tecken på att man som politiker faktiskt kan förändra, säger hon.
För att vara ett stort kommunalt projekt har tiden från idé till invigning varit förhållandevis kort och friktionsfri. Maria Berntsson tror att det beror på bra tajming.
– Staden var precis i planeringsskedet för nybyggnationerna i Gamlestaden. Samtidigt hade biblioteket i Gamlestaden växt ur sina lokaler och behövde flytta. Så motionen kom i rätt tid, säger hon.
Delar lokaler med andra
På gatuplanet kommer det finnas vuxenlitteratur, datorer och tidskrifter. En våning upp ligger barnavdelningen och på den tredje våningen finns all utländsk litteratur samt studierum och verkstäder. Världslitteraturhuset kommer också att dela lokaler med ett kafé och verksamheten Berättarministeriet, dit skolelever från socioekonomiskt utsatta områden kommer för att improvisera fram historier tillsammans. Bibliotekschefen Kerstin Årre tycker om att biblioteket delar utrymme med andra aktörer.
– Det är berikande för alla. Biblioteken är en av samhällsinstitutionerna med lägst trösklar och en av de mest besökta, så alla vinner på att samarbeta med oss. Genom samarbeten kan vi på biblioteken också nå grupper som vi inte når vanligtvis. Många har velat samarbeta med oss och det ger mig positiva känslor inför framtiden, säger hon.
Fler kulturhus på gång
Samma utveckling sker på flera håll i Östra Göteborg. Om några år ska biblioteket i Bergsjön flytta in i det kulturhus som snart ska byggas i stadsdelen. Enligt Kerstin Årre ska även Kortedala bibliotek snart börja dela lokaler med andra verksamheter. Hon hoppas att det nya Världslitteraturhuset och de andra folkbiblioteken ska fortsätta vara viktiga mötesplatser för människor.
– Världslitteraturhuset har verkligen ett drömläge, eller ett blivande drömläge, eftersom så många människor kommer att passera knutpunkten. Än så länge är området en stor byggarbetsplats men jag tror att många kommer hitta hit så småningom, särskilt med den fina miljön och det program vi kommer erbjuda, säger Kerstin Årre.