1028 personer dog på Göteborgs äldreboenden under de första fem månaderna 2020. Det var 20 procent, eller 180 personer, mer än vanligt. Eftersom dödstalen var så höga beslutade kommunen att tillsätta en extern utredning.
– Kommunen vill veta orsaker till smittspridningen på äldreboenden och vad man kan lära sig av det för att förbereda sig bättre framåt. Vi kommer att fördjupa oss i ett antal boenden, både i kommunal regi och privat, säger Mikael Lind.
Han är konsult på det externa företaget KPMG som har fått i uppdrag att genomföra utredningen. Företaget ska framöver granska 15 procent av äldreboendena i Göteborg. Antalet dödstal har skilt sig kraftigt åt runt om i stan, från ett fåtal på vissa boenden till 25-36 på andra. Vilka boenden som kommer att granskas i utredningen vill Mikael Lind dock inte uttala sig om.
– Det är ett urval av boenden som har haft mycket smitta och mindre, för att se om det har varit något som skiljer sig, säger han.
Företaget har jobbat med utredningen sedan början av sommaren men det är nästa vecka som arbetet med att granska äldreboendena drar igång.
– Vi kommer bland annat göra faktainsamling, intervjuer och vissa mer enkät-liknande frågeställningar, säger Mikael Lind.
Personer som varit inblandade på olika sätt kommer att intervjuas, bland annat chefer för äldreboenden, sjuksköterskor, läkare och personal. I slutet av september ska utredningen vara klar och presenteras för kommunstyrelsen.
Tror du att ni kommer komma fram till varför smittan har spridits?
– Det vet jag inte. Jag tror att många frågor har varit uppe i diskussion redan på olika sätt. Men sedan skiljer det sig mellan kommuner hur man har jobbat och vilka rutiner och förutsättningar man har. Det som är intressant är att se om det finns något som särpräglat Göteborg, säger Mikael Lind.