– Min bedömning är att det finns tillräckliga skäl att väcka åtal och nu kommer tingsrätten att pröva ärendet, säger åklagaren Adrien Combier-Hogg i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.
Åklagare har tidigare – efter Paludans koranbränning utanför Turkiets ambassad i Stockholm – gjort bedömningen att den handlingen i sig inte räcker till åtal för hets mot folkgrupp. I åtalet som idag inleds i Malmö ingår därför själva brännandet av koranen, men också saker han uttryckt i samband med bränningarna. Enligt förundersökningen rör det sig om kränkande uttalanden om muslimer och afrikaner, som att mödrar till personer med den etniciteten eller religiösa bakgrunden är ”horor” samt att de här gruppernas blotta existens i Sverige förstör landet.
Uppmanar polisen att skjuta
Det framgår också av förundersökningen att Rasmus Paludan i sin tillståndsansökan för en av koranbränningarna skrivit till polisen att de kanske skulle tvingas skjuta de människor som kastar sten mot honom.
Något han återkom till under själva manifestationen, då han missnöjd med polisens beskydd ska ha sagt:
– Vad man kan göra om man ser nån kasta en sten, det är att man i självförsvar kan skjuta personen.
Förutom de två fallen av hets mot folkgrupp åtalas han även för en förolämpning efter att vid en av koranbränningarna ha vänt sig direkt till en enskild person och sagt ”go Home to Africa”, vilket han genom inspelningsfunktionen på sin megafon sedan upprepat 35 gånger. Tillmälet fortsatte då Paludan sa att ”afrikaner inte hör hemma i Sverige” och ”du är inte hemma, det här blir aldrig ditt hem, du blir aldrig svensk, res hem”.
Välkomnar domstolsprövning
John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders, som är en av anmälarna bakom åtalet, välkomnar att frågan om koranbränningar som hets mot folkgrupp prövas i domstol.
– Vi ser det här som en väldigt viktig fråga som handlar om hur långt den lagstiftning vi har sträcker sig för att skydda minoriteter mot hot och förtryck. Vi menar att de här händelserna som åtalet rör går långt över gränsen för vad som bör klassas som hets mot folkgrupp, säger han.
Att Paludan har en rasistisk agenda är extremt tydligt
Ytterst menar John Stauffer att åtalet avgör frågan om svenska staten står upp för skyddet mot hatpropaganda eller inte.
– Det är oerhört viktigt med ett starkt skydd mot hets mot folkgrupp – en lag som togs fram efter andra världskriget och förintelsen efter lärdomen att hat uttryckt med ord och förskjutandet av narrativet leder till hat uttryckt med våld.
Om Rasmus Paludan inte döms för hets mot folkgrupp anser John Stauffer att lagstiftningen behöver ses över. Att bränna en koran är nödvändigtvis inte i sig hets mot folkgrupp, konstaterar han, men handlingen måste sättas i sitt sammanhang.
– Det beskrivs väl i internationell rätt att man måste se till syftet bakom handlingen och även tid och plats. Att Paludan har en rasistisk agenda är extremt tydligt, inte minst med tanke på de platser han valt för sina manifestationer – utanför moskéer på en fredag, vilket är muslimernas heliga dag.
Kan inte fällas i sin frånvaro
Frågan är bara om Rasmus Paludan, som bor i Danmark, dyker upp till rättegången, då han vägrat infinna sig i Sverige när han kallats till förhör som en del av förundersökningen. Enligt svensk rättspraxis kan en person inte heller dömas för brott i sin frånvaro.
Vad händer om han inte dyker upp?
– Ja, då får man försöka få tag på honom på något sätt. Sverige har ett samarbete med dansk polis, så de ska kunna vara behjälpliga. Som det ser ut i nuläget, med tanke på hur han har uttryckt sig, är väl risken tyvärr rätt överhängande att det blir så, säger John Stauffer.