Socialdepartementets rapport drar slutsatsen att gårdsförsäljning av alkohol inte går att förena med det statliga monopolet. Men Ebba Busch vill ha ”åka av”.
Bild: TT, Shutterstock (montage)
Dagens ETC
Det kommer bli ”åka av” lovar Ebba Busch om gårdsförsäljningen av alkohol. Men hennes KD-kollega socialminister Jakob Forssmed tvekar. Socialdepartementets experter varnar för att förslaget innebär slutet för det svenska alkoholmonopolet. Och S, som inledde utredningen om gårdsförsäljning, vill nu dra i nödbromsen.
– Vi har en regering som verkar bortse från sina egna experter. Jag menar det vore galet att köpa grisen i säcken i en iver att få införa gårdsförsäljning, säger Fredrik Lundh Sammeli, S.
En intern rapport från Socialdepartementet drar slutsatsen att det förslag om gårdsförsäljning av alkohol som nu är på bordet inte går att förena med det statliga monopolet. Det är opolitiska tjänstemän som tittat på den nya utredningen om gårdsförsäljning och kritiken är skarp: Går regeringen vidare med förslaget i utredningen är Systembolaget ett minne blott.
Det var S-regeringen som tillsatte utredningen under januariavtalet – men med ett tungt villkor:
– Vi tillsatte ju gårdsförsäljningsutredningen med ett tydligt direktiv och det var att inte lägga fram någonting som kan hota monopolet, säger Fredrik Lundh Sammeli, som är gruppledare för S i Socialutskottet, till Dagens ETC.
Sverige har fått undantag från EU:s konkurrenslagstiftning för att kunna behålla Systembolagets monopol. Men om alkohol börjar få säljas på andra ställen är det inte säkert att EU-rätten tillåter att monopolet bevaras parallellt med det. Enligt rapporten från Socialdepartementet är det ytterst tveksamt att EU-rätten kommer att godkänna det nya upplägget. De skriver att utredningens förslag kan bli mycket svårt att genomföra, då det sannolikt kommer anses diskriminera utländska tillverkare och inte heller kan motiveras av folkhälsoskäl.
Sälja sprit i stan
Socialdepartementets tjänstemän pekar också på att kostnaderna för förslaget är ”kraftigt underskattade” och att det knappast kommer att röra sig om en småskalig försäljning av vin ute på landsbygden, som förespråkarna idag vill påskina. De flesta försäljningsställen kommer att hamna i städerna och antalet ställen kommer öka markant. Det beräknas tillkomma 800 nya försäljningsställen – mot Systembolagets 450 butiker idag.
När M-regeringen nu tagit över frågan har utredningen hamnat på socialminister Jakob Forssmeds (KD) bord. Han säger att frågan är komplicerad och i en intervju med Svenska Dagbladet kan han inte svara på om det kommer att bli någon gårdsförsäljning under mandatperioden. Han menar att de måste se till att ”Systembolagets monopol kan värnas”.
Men läget är knivigt för Jakob Forssmed. Hans partiledare Ebba Busch lovar att det kommer bli en snabb färd mot försäljning av alkohol på gårdarna.
– Jag tycker ändå att det här både har prövats på längden och tvären i många omgångar. Det har diskuterats om vi kan behålla vårt monopol eller inte. Jag ser ljuset i tunneln och jag tror att det blir åka av, lovade Ebba Busch från scenen när hon talade inför besöksnäringen, rapporterar Svenska Dagbladet.
Ebba Busch verkar ta remissinstansernas farhågor med en klackspark.
– De håller väl på att knåda en del av pusselbitarna i utredningen nu. Jag har frågat: ’Vad är det som tar sådan tid!?’ Jag har fått en liten dragning och kände: ’okej, men bli bara klara då!’ säger hon i SvD.
Fredrik Lundh Sammeli, tycker att Ebba Buschs utspel är märkliga.
– Hon är vice statsminister. Hon om någon måste ha kunnat ta del av det här rättsliga dokumentet där tjänstemän tydligt gör en juridisk bedömning att det här inte går att kombinera med monopolet. Då behöver hon svara på om hon trots den kunskapen är beredd att genomföra och genomdriva en gårdsförsäljning, säger han.
Ska kräva förhandsbesked
Socialdemokraterna har nu krävt att regeringen ska inhämta ett förhandsbesked från EU-kommissionen. Förslaget kommer att prövas redan under den här veckan.
– Det är det enda rimliga och ansvarsfulla att i det här läget. Vi tycker inte att det är ansvarsfullt att gå vidare med reformen utan att veta effekterna av den. Vi har en regering som verkar bortse från sina egna experter. Jag menar det vore galet att köpa grisen i säcken i en iver att få införa gårdsförsäljning, framför allt utifrån att bandet inte går att backa.
Men enligt Socialdepartementet är inte ett förhandsbesked från EU-kommissionen tillräckligt för att vara försäkrad om att det svenska alkoholmonopolet får vara kvar. De menar att EU-domstolen senare kan göra en annan bedömning än kommissionen.
Utredningen om gårdsförsäljning försäkrar att det kommer vara möjligt att ”backa bandet” om det skulle visa sig att gårdsförsäljning inte går att förena med Systembolagets alkoholmonopol. Men enligt Socialdepartementet är det en omöjlighet. De gör tolkningen att det är ”svårt eller omöjligt att införa nya monopol”.
Villiga att driva process
Alla partier säger sig idag stå upp för det svenska alkoholmonopolet.
– Vi kan inte ha ett läge där svensk politik säger sig stå upp för alkoholmonopolet men samtidigt vara beredda att genomföra någonting som direkt är kontraproduktivt och kan öppna upp för ett avskaffande bakvägen, säger Fredrik Lundh Sammeli.
Socialdepartementets rapport pekar också på det stora intresse som finns från alkoholproducenterna för vad som händer i Sverige. Exempelvis bevakar den europeiska vinnäringens branschförening den svenska utvecklingen noga och har påpekat att Sverige fått ett undantag för sitt monopol av folkhälsoskäl. Det förutsätter lika tillgång till den svenska marknaden i enlighet med EU-regler. De anser att förslaget bryter mot EU:s fördrag och är villiga att driva process mot Sverige ifall förslaget genomförs.
Fredrik Lundh Sammeli framhåller att det finns starka krafter mot monopolet.
– Många tycker att det är direkt provocerande att Sverige till skillnad från alla andra länder har ett monopol. Visst finns det marknadskrafter som vill utmana och bli av med det monopolet.
Vad är riskerna med att att det här förslaget införs?
– Det gör att vi går mot en mer europeisk nivå där människor som inte ska köpa alkohol får möjlighet att köpa alkohol. Det är någon som tjänar pengar på att för unga människor eller för fulla människor köper alkohol.
Dagens ETC har sökt Jakob Forssmed och Kristdemokraterna.