BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det här är väldigt tråkigt och bekymmersamt för de här barnen. Det ser ut som att barn som behöver insatser i form av läkemedels-behandling eller hjälp enligt LSS får vänta länge, säger hon.
Hon menar att vårdgivaren har ett ansvar att bedriva en patient-säker vård.
– Det är inte god vård det man läser om. Som tillsynsmyndighet undrar man vad Barn- och ungdomspsykiatrin tänker vidta för åtgärder, säger hon.
Att det är barn som får vänta på hjälp är extra olyckligt enligt Marie Herbring.
– Det är allvarligt eftersom barnen är i en utvecklingsfas och de kan gå miste om viktigt stöd när de väntar, säger hon.
Andra regioner har granskats
Inspektionen för vård och omsorg har tidigare granskat Barn- och ungdomspsykiatrin i Värmland, där problemen var likartade.
– Vi har avslutat det ärendet, men de fick redovisa ett handlingsprogram för hur de skulle åtgärda köerna. Bland annat har de löst kösituationen genom att äldre barn har fått utredningar i andra landsting och det finns även en plan för att effektivisera utredningstiderna, säger Marie Herbring.
Hur det kommer att sluta i Örebro län är för tidigt att säga, men Marie Herbring på IVO vill bland annat ta reda på hur kliniken planerar att lösa kösituationen.
– Det handlar också om att granska patientsäkerheten. Vi vill veta hur Bup arbetar med patienterna under den tiden som de får vänta, säger Marie Herbring.
Oppositionsrådet Ola Karlsson (M) i Region Örebro län reagerar kraftigt när han hör om kösituationen.
– Det räcker inte att man bara får en första bedömning. Hela vårdkedjan måste fungera. Jag tycker att det är förfärligt om barn och unga får vänta så här länge på rätt hjälp. Oavsett om det är utredning för autism hos Bup eller för dyslexi hos en logoped, säger han.
Ola Karlsson tror att köerna kan innebära många förlorade år i barnens skolgång innan de får rätt hjälp. Därför har han tidigare lyft frågan om att införa ett fritt vårdval inom logopedi så att föräldrar kan välja vård hos andra aktörer.
– Det är mycket möjligt att man skulle behöva göra något liknande när det gäller neuropsykiatriska undersökningar också. Det är uppenbart att regionen inte klarar att leverera hjälpen i tid, säger han.
Tror inte på privata alternativ
Men regionstyrelsens ordförande Marie-Louise Forsberg-Fransson (S) tror inte att privata alternativ kommer att lösa situationen.
– Nej, det blir inte fler tillgängliga läkare genom att vi lägger ut utredningar på privata aktörer. Däremot förutsätter jag att chef-erna på Bup återkommer med en problembeskrivning och ett förslag på åtgärder som vi kan vidta på kort och på lång sikt, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson.
Att diagnoskön har blivit så här lång, har inte förmedlats till politikerna menar Marie-Louise Forsberg-Fransson, som nu vill se en förändring.
– Det är självklart en oacceptabel situation för barn, föräldrar och personal. Det viktiga nu är att vi ser över resurserna och hur de används. Behövs det anställas ett team som jobbar med den här gruppen, så ska vi göra det, säger hon.