VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL
Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning
– Det blir en energikick som går upp snabbt men när den går ner så håller den i sig länge. Det är det negativa. Om jag dricker det snabbt, då kan jag få sjukt ont i huvudet. Då brukar jag tänka på att det inte är bra för hälsan, säger Alva Jonsson.
Klasskompisen Elsa Sjögren nickar instämmande.
– Jag brukar bli sur efteråt, säger hon.
– Man tänker inte på det innan att man dippar, tillägger Alva.
”Ingen positiv påverkan på eleverna”
För några veckor sedan infördes förbud mot energidryck på Gumaeliusskolan. Majoriteten högstadieskolor i Örebro tillåter varken godis, läsk eller chips på skoltid. Men energidryck är ett ganska nytt fenomen. Läraren Anders Österberg säger att personalen på Gumaeliusskolan upplevde att eleverna påverkades negativt av allt socker och koffein.
– Det har ingen positiv påverkan på eleverna. Min känsla är att de pendlade upp och ner i blodsockernivå. Med energidryck blir det höga toppar och djupa dalar. Som läsk fast gånger två, säger han. Vissa kunde lassa in ett flak med energidryck i sitt skåp.
– Det var väldigt mycket energidryck, både i och utanför skolan, bekräftar Alva Jonsson.
Alva Jonsson och Elsa Sjögren dricker inte energidryck ofta, det blir ibland. Ett exempel är när de sover över hos kompisar och ska hålla sig vakna sent. För klasskompisen Jakob Markoff blir det mer regelbundet, några gånger i veckan.
– Men jag är inte beroende. Jag skulle klara mig utan. Oftast blir det före träning för att jag ska bli pigg eller när jag är hos någon kompis.
Emil Törnqvist har valt bort energidryck helt. Det är inte bra för hälsan, menar han.
– Sedan får jag inte för mina föräldrar.
Om han ska gå och träna dricker han vatten och tar en frukt.
Många butiker i Örebro har 15- eller 18-årsgräns för inköp av energidryck. Var får de som är yngre tag i burkarna?
– Förut gick det att köpa på Netto men nu har de åldersgräns. Tegelbruket har också infört åldersgräns, säger Elsa.
Snabbkassan på Ica framhålls som ett alternativ. När kunderna scannar själva är det svårt för personalen att ha överblick på vem som köper vad.
– Det går att hitta genvägar. Men de flesta affärerna har åldersgräns för att det ska bli svårare, säger Alva.
”Handlar mest om grupptryck”
De är medvetna om att stora mängder energidryck inte är bra för kroppen och berättar om vänner som åkt in på sjukhus efter att ha druckit för mycket. Det är lite konstigt när populära youtubers skänker bort backar med energidryck som pris i tävlingar, tycker Elsa Sjögren, och får medhåll av kompisarna. Att kändisar dricker energidryck triggar andra att köpa. Och om kompisarna dricker, varför ska inte de?
– Jag tror att det handlar mest om grupptryck. Jag började dricka energidryck för att andra drack. När man börjar på högstadiet, då vill man smaka, säger Alva Jonsson.
Jakob Markoff ser en tydlig koppling mellan överkonsumtion och extrapriser.
– Vi har inte så mycket pengar. Då lockar det att köpa på extrapris.
Efter en stunds diskussion blir det allt tydligare att det är vuxna som bestämmer spelreglerna för om det är okej att dricka energidryck eller inte. Fast när Youtube-stjärnor delar ut backar med dricka till ungdomar och handlare sätter lockande priser på storpack, då blir signalerna svåra att tolka. Elevernas lärare Anders Österberg berättar att han har ringt upp och informerat föräldrar när han tycker att deras barn dricker för mycket energidryck, men han är osäker på om budskapet alltid går fram.
– Det är ganska nytt. Jag vet inte riktigt om föräldrarna hänger med. Jag ser själv när jag är och handlar hur föräldrar med tonåriga barn har flak i vagnen med energidryck.
Men lika ofta är budskapet till barnen glasklart.
– Första gången jag testade ringde jag och frågade mina föräldrar om det var okej. De har alltid sagt att det farligt för hälsan, säger Elsa Sjögren.