– På ett sätt är det inget dramatiskt. Vi har, efter synpunkter från prenumeranter, valt att göra lördag och söndag mer lik vardagarnas tidningar. Det innebär en tydligare tidningsform. Alla ska kunna känna igen sig, säger Andreas Gustavsson, chefredaktör Dagens ETC.
– Det är extra viktigt eftersom många fortsatt föredrar att läsa på papper måndag–fredag. Då ska tröskeln vara låg så att de kan ta steget till digitala lördag och söndag. I ett första skede betyder det en PDF-tidning. Enkel att hämta hem, enkel att läsa. För alla. Sedan har vi inte kunnat låta bli att passa på att utveckla det journalistiska också.
Hur har ni gjort det?
– Dagens ETC är Dagens ETC sju dagar per vecka, men jag vet att många har mer tid till läsning på helgen. Därför blir det varje lördag längre reportage, medan vi på söndagarna har en nagelbitare till roman som följetong. Det kommer även att bli fylliga porträtt på aktuella personer. Sådant som är perfekt för helgen. Men stommen är som alltid nyhetsjournalistiken, precis som det är måndag–fredag.
Kan jag läsa även på mobil eller platta?
– Självklart. Du kan läsa på samtliga plattformar. Jag vill även flagga för att vi under våren kommer att utveckla PDF-formatet så att tidningen blir mer tillgänglig för den som uteslutande läser på sin mobil. Det kommer att vara som att besöka en hemsida. Men nu börjar vi så här. Med förhoppningen att fler ska våga ta steget att pröva den digitala upplevelsen av Dagens ETC. Jag har senaste året sett att många ställer om helt till digitalt, unga som gamla. Det tror jag helt säkert kommer bli ännu vanligare. Därför lägger vi så mycket resurser på att utveckla bättre digitalt läsning för alla prenumeranter. Jag tycker att alla ska göra ett försök nu i helgen. Även de mest inbitna pappersläsarna. Dagens ETC finns där för dig samtliga veckodagar. Utnyttja den möjligheten.
Något annat prenumeranter bör känna till?
– Ja, från och med nu kommer Dagens ETC att släppas digitalt klockan 21 kvällen före utgivningsdatum. Som en service till prenumeranter. Om du har svårt att hinna med alla nyheter, ledare, intervjuer och reportage på morgonen kanske du föredrar att dela upp läsningen. Nu kan du göra det. Och du sköter allt på ETC.se.
– Sedan tar två av våra mest omtyckta krönikörer klivet över till söndagstidningen. Stefan Sundström och Katarina Mazetti. Följd med dem. Kort sagt, vill du ha allt Dagens ETC har att erbjuda bör du läsa tidningen samtliga sju dagar. Om jag får avsluta med ett tips är det att absolut inte missa George Monbiots artikel på söndag. Perfekt mental förberedelse inför att Donald Trump tillträder nästa vecka.
6 NYHETER I DIGITALA DAGENS ETC
Du ska känna igen din Dagens ETC
Nu har vi under en period haft en särskild lösning för lördag och söndag. Många har dock efterfrågat en produkt som mer liknar tidningen som ges ut på vardagar. Det har vi hörsammat. Ledare ligger där ledare brukar ligga. Sedan får du mixen mellan nyheter, kultur, miljö och ekonomi som du är van vid. Under våren kommer du sedan att steg för steg upptäcka fördelarna med digital läsning, i takt med att vi utvecklar det här.
Läs din tidning redan på kvällen
Tidigare har den digitala Dagens ETC måndag–fredag släppts för prenumeranter ungefär samtidigt som papperstidningen delas ut i brevlådorna. Nu ändrar vi på det. Redan klockan 21 kvällen före utgivning kan du hämta din tidning. Perfekt för den som vill sprida ut läsandet. Alla kan vi känna oss stressade på morgonen. Självklart gäller det här även för lördag och söndag. Du kan alltså läsa lördagstidningen redan fredag klockan 21.
Fördjupning – varje lördag
Ett återkommande inslag blir ett längre reportage. Det hittar du på lördagar. Vi vet att många har lite extra tid för läsning under helgen. Tidningens innehåll har anpassats för det. Här får våra återkommande medarbetare möjlighet att mer på djupet beskriva aktuella händelser. Joakim Medin om utveckligen i Syrien och Irak. Emma Sofia Dedorson om Frankrike. Helena Gustavsson och Jonas Cullberg om USA. Lars Palmgren om Latinamerika. Med mera.
Krönikörer som du inte vill missa
Nu blir Stefan Sundström och Katarina Mazetti digitala. De delar på utrymmet i söndagstidningen. Gör dem sällskap! Andra profiler kommer du att träffa för första gången, om du ännu inte aktiverat digital läsning. Lördag skriver Jenny Bengtsson ledare, medan Sigrid Aliki och Hanna Gustafsson skriver söndag. Dessutom hittar du ofta populära kolumnisten George Monbiot i de digitala helgtidningarna.
Isande följetong från Svalbard
Imorgon börjar den, årets följetong i Dagens ETC. Varje söndag läser du Kolbarnet, norsk spänning av polarforskaren Monica Kristensen. Hon kan sitt Svalbard. Miljöerna är fantastiska. Det är omöjligt att inte sugas in i hennes berättelse. Och om du råkar missa någon del är det inget problem. Som prenumerant har du självfallet tillgång till tidningsarkivet.
VAD HÄNDER I HELGEN?
Konflikten på Medelhavet
Lördag / reportage. Människor drunknar när de försöker migrera över havet. Men det finns volontärer som försöker rädda dem. Skillnad mellan liv och död, enligt organisationerna själva. En insats som underlättar för flyktingsmugglarna, anser EU:s gränsmyndighet Frontex. Dagens ETC har under de senaste åren följt parternas arbete. Veckans fördjupande reportage.
Kampanj för att stoppa flygskatt
Lördag / nyhet. Dagens ETC är en nyhetstidning. Det märker du självklart även på helgen. Som att vi nu granskar hur Svenskt flyg aktiverade sitt pr-maskineri för att bromsa varje försök att åstadkomma en flygskatt. Metoderna döms ut från flera håll, bland annat av miljöminister Karolina Skog (MP). Hon hängdes själv ut som motståndare till flygskatt.
Bilen får stanna i garaget
Lördag / miljö. Nu beslutar allt fler storstäder att börja reglera bensin- och dieseldriven trafik. Madrid och Paris är två aktuella exempel. Det handlar om en global trend för att rädda människoliv och miljö. Varje vecka kommer vi i lördagstidningen att lyfta fram positiva miljönyheter. Det tycker vi är nödvändigt för en tidning som bedriver seriös journalistik om vår största framtidsfråga.
Kändiskultur ❤ kapitalism
Söndag / analys. I veckan har du kunnat följa Donald Trumps bisarra presskonferens. Nästa vecka blir han formellt president. En dokusåpakändis. Vilka tjänar på att odla en kultur kring intetsägande celebriteter? Storbolagen, menar George Monbiot: ”Människor har svårt att känna något för ett slätstruket franchiseföretag som ägs av en hedgefond vars bolagsidentitet utgörs av ett arkivskåp i Panama.”
EU är beroende av Ryssland
Söndag / ekonomi. Kreml anklagas för aggressiv utrikespolitik och auktoritära tendenser. Men hur långt är EU-staterna beredda att gå för att markera mot Putin? Den frågan handlar mycket om energi. Gas, närmare bestämt. Statliga bolaget Gazprom har i år slagit sitt exportrekord flera gångar. Om om leveranserna uteblir tar lagren slut på bara några månader.