BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Vi får inte fortsatt bygglov på dessa platser. Vi har tidsbegränsade bygglov och det går inte att förlänga längre, säger Annika Ahlberg, regionchef på Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI AB, som ansvarar för återvinningen.
Och snart kan ännu fler återvinningsstationer försvinna i Stockholm.
– Vi har fortfarande ett antal ansökningar om bygglov som vi inte har fått besked om, så det finns absolut en risk att ytterligare stationer försvinner, säger Ahlberg.
Strider mot miljöplanen
Att Stockholm minskar antalet återvinningsstationer går inte ihop med den miljöplan som staden har. På miljöborgarrådet Katarina Luhrs hemsida hos Miljöpartiet går det till exempel att läsa "Om varje stockholmare kan minska sin miljöpåverkan lite, gör vi stor skillnad tillsammans".
– Att det försvinner åtta stationer nu är inte alls bra. Vi blir bara fler och fler som bor i Stockholm och vi har politiska direktiv om att återvinna mer och att göra det lättare för människor att återvinna. Så att det blir färre stationer är ju ett problem, säger Katarina Luhr på telefon.
Av de åtta återvinningsstationerna som tas bort ligger tre i innerstan, tre i Söderort och två i Västerort. På två av platserna, den på Östermalm och den i Vasastan, går det redan nu över 4 000 personer per återvinningsstation. Enligt Annika Ahlberg finns det inga formulerade riktvärden för hur många boende per station som är brukligt, men snittet för hela Sverige ligger på 1 300 personer per station.
Miljöborgarrådet tycker att det inte att det är rimligt att Stockholm har så mycket högre belastning.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det är väldigt mycket folk, och det märks på flera håll att kapaciteten inte räcker till. Det är ofta tömningar och ibland överfullt på vissa stationer, säger Luhr.
Hon menar att det är svårt att hitta platser för återvinningsstationer i en redan trång stad.
– Gatorna behövs till så mycket. Trottoarer, tillgänglighet för funktionshindrade, cykelbanor och annat. Kampen om marken är något vi ständigt måste försöka tricksa med i Stockholm.
Behöver hitta andra lösningar
Men återvinningsstationerna är ingen långsiktig lösning, menar miljöborgarrådet.
– Vi måste satsa på flera olika typer av insamlingssystem där det finns olika förutsättningar i staden. Att förbättra och utöka de fastighetsnära stationerna på gården eller i huset är en lösning till exempel. Just nu behövs de här återvinningsstationerna, men på längre sikt så måste vi hitta andra lösningar också, säger Katarina Luhr.
Stockholms stad har velat ta över driftansvaret för återvinningen från FTI, men det är riksdagen som beslutar och enligt Katarina Luhr har signalerna varit att det inte kommer ske någon förändring. Hon tror att det skulle förenkla ansvarsfördelningen.
– Ja, vi skulle få ett bättre helhetsansvar om vi både kunde beräkna vilka avfallsmängder som vi får in och ha bättre möjligheter att hantera dem i sorteringen. Men vi har ett bra samarbete med FTI som vi ska fortsätta utveckla, säger hon.
Kommer stockholmarna bli sämre på att återvinna nu?
– Ja, det är ju en risk. Om man måste bära sina sopor längre, eller inte få plats när man ska återvinna, då är det ju ett problem. Vi försöker ju gå mot en mer klimatsmart stad och öka återvinnandet snarare, säger Luhr.
Även Annika Ahlberg på FTI befarar att återvinnandet kan komma att minska i Stockholm nu.
– På de ställen där det blir längre att gå till stationerna är ju risken stor att det slängs mer i restavfallet i stället. Det blir ju sämre service för invånarna i Stockholm, säger hon.