I januari i år kunde Dagens ETC avslöja att handläggare som gav fler avslag vid ansökan om sjukpenning premierades med högre lön och andra förmåner vid ett av Försäkringskassans kontor i Stockholm. Handläggaren vittnade om att regeringens mål om max nio dagar med sjukpenning per person och år styr hela arbetet.
Efter det kontrollerade ST-facket uppgifterna, och konstaterade att de stämmer. Facket gjorde också en enkätundersökning bland arbetsplatsombud på Försäkringskassan. Den visade att ”avslagsfrekvensen” varit uppe som en del i lönesamtalen på flera kontor. Det framkom i söndagens Agenda på SVT.
– Det som är allvarligast är att det finns ett par tre arbetsplatsombud som känner igen att frågan om antal avslag har varit uppe som del i lönsesamtalen. Det är fullständigt horribelt att ha en sådan situation, säger Siv Norlin sektionsordförande för ST, till Agenda.
– Vi tror att det finns en absolut koppling till den ökade pressen att ifrågasätta och regeringens mål om att bevilja färre sjukpenning, sa hon.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
ST-facket förbundsordförande Britta Lejon säger till Dagens ETC att om uppgifterna att handläggare pressas att ge fler avslag stämmer så är det ”jättebekymmersamt”.
– Jag måste kontrollera uppgiferna innnan jag uttalar mig men om det så bara skulle gälla ett enda kontor så är det jättebekymmersamt, säger Britta Lejon.
Utfrågad i riksdagen
Även socialminister Annika Strandhäll medverkade i Agenda och kallade uppgifterna att handläggare pressas att göra avslag ”helt oacceptabelt”.
Efter Dagens ETC:s granskning har socialministern också kallats till riksdagen två gånger för att svara på frågor om Försäkringskassans arbetssätt och regeringens mål om ett sjuktal på 9,0.
Bägge gångerna har hon undvikit att ge raka svar och hon har på felaktiga grunder hänvisat till att hon inte kan uttala sig med hänvisning till ”ministerstyre” trots att det är regeringens rätt och skyldighet att se till att Försäkringskassan agerar utifrån de befogenheter myndigheten har enligt Rege-ringsformen.
Nu säger hon till SVT att hon ”är ödmjuk inför kritiken och beredd att göra det som krävs”.
– Vi har från regeringens sida både i styrning till kassan 2017 och 2018 varit extremt tydliga med att det här inte är det sätt som man ska åstadkomma en stabil sjukfrånvaro i Sverige på. Det ska man göra genom att de människor som behöver stöd ska få det stöd som de behöver.