BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Avecklingen inleds denna vecka och innebär att 94 platser börjar avvecklas på Bergslagsgården i Sävsjön och 46 på Ritas hotell i Ställdalen. Avvecklingen ska vara genomförd senast den 4 november. Men det är bara början. I nästa etapp som inleds i början av december ska ytterligare 146 platser avvecklas på Bångbro camping.
– Avvecklingen följer en rangordning som bland annat följer priset på boendet. Dyrast boenden avvecklas först enligt upphandlingen som kallas direktupphandling 12, säger Mirsad Slavotic.
Nästa år pekar Migrationsverkets prognos på att samtliga platser på privata asylboenden ska avvecklas. För de tre kommunerna innebär det att ytterligare 422 platser ska bort. Migrationsverket avslutar helt sina kontrakt med privata asylboenden som på Bredsjögården och i Storå och i Ställdalen.
– Vi kan i dagsläget inte exakt svara på när vi avvecklar boendena så vi återkommer med en avvecklingsplan när vi har mer information, men i vår prognos ser vi att behovet av privata asylboenden försvinner helt i slutet av 2017. Under 2018 ser vi bland annat att vi behöver avveckla vissa av våra egna boenden, Mirsad Slavotic.
Han förklarar att Migrationsverket informerar de boende och kommunen om vad som ska ske. Boende som behöver flytta får information minst sju dagar innan flytt sker inom samma kommun och 14 dagar om flytten sker till annan kommun. Mirsad Slavotic säger också att principen är att flytten om möjligt planeras i dialog med de sökande. Finns det barn med i boendet ska dessa få en mer anpassad information som värnar om barnets förståelse. För Ljusnarsberg och Hällefors kan det innebära förändringar i skolan när barnen som bor på asylboendena behöver flytta till andra delar av landet på grund av avvecklingen enligt lagen om offentlig upphandling.
– Det blir mindre pengar till kommunen. Vi vet ännu inte hur det kommer att påverka förskola och grundskola, säger Ewa-Leena Johansson (S), kommunalråd i Ljusnarsberg.
Hon berättar att kommunen har fått omkring 200 extra elever på grund av flyktinginvandring vilket motsvarar runt 40 procent av det totala elevunderlaget.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Vi vet inte hur många som försvinner men bildningschefen har fått i uppdrag att utreda hur det nya läget med asylboendena kommer att förändra skolverksamheten i Ljusnarsberg. Det handlar om stora förändringar, men vi vet ju inte exakt vad som kommer att hända, säger Ewa-Leena Johansson.
I Hällefors vet man inte heller vad som kommer att ske med skolan när asylboendena i Sävsjön och Bredsjö avvecklas.
– Särskilt i Bredsjö har ju Migrationsverket placerat flera barnfamiljer eftersom att boendet där håller så hög klass. Nu måste vi analysera vilka följderna blir för skolan, säger kommunstyrelsens ordförande Annahelena Jernberg (S).
Både Hällefors och Ljusnarsberg ska få del av de så kallade välfärdsmiljarderna som regeringen delar ut nästa år till kommunerna. "Det är pengar som regeringen bland annat anslår till kommunerna för att satsa på skolan", sade utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) i samband med att beslutet offentliggjordes i höstas.
– För oss i Ljusnarberg handlar det om 20,9 miljoner kronor nästa år. Det finns risk för att vi tappar dem i och med det nya läget, säger säger Ewa-Leena Johansson.
– Hällefors ska få 16,6 miljoner 2017. I nuläget vet vi inte hur mycket vi verkligen får men när vi vet det ska vi räkna på vilka konsekvenserna blir, säger Annahelena Jernberg.