– Det var jag och sjuksköterskan Henrik Lind som kom på idén att ha vegetarisk kost som huvudalternativ. Den köttinkluderande kosten har av tradition varit huvudalternativ, men det behöver ju inte vara så i all evighet. Så vi började läsa på och ju mer vi läste desto fler fördelar såg vi att det fanns, säger Antoinette Lundahl, medicinskt ansvarig överläkare.
”Det känns kanon”
Projektet mottogs väl, de lyckades få med sig fler avdelningar och från den 4 april har alla tio slutenvårdsavdelningar i Norra Stockholms psykiatri gått över till att erbjuda vegetarisk kost som huvudalternativ. Dietister sätter ihop måltiderna och ser till att de ska innehålla alla viktiga delar av kosten.
– Det känns kanon det här. Det har kommit från golvet, men verksamhetschefen Göran Rydén har stöttat oss bra hela vägen. Vi har pratat med alla avdelningschefer och fått stående ovationer i stort sett överallt, säger Antoinette Lundahl.
Hälso- och miljöaspekter
Hon lyfter flera aspekter till varför det är viktigt att äta mer vegetariskt.
– Dels finns en hälsoaspekt. Våra patienter lever ibland onyttigt och är överrepresenterade vid många sjukdomar, som till exempel övervikt. Då är det bra om vi kan erbjuda ett mer hälsosamt alternativ. Sedan finns miljöperspektivet. Välståndet på Jorden ökar, vilket är jättebra men då ökar samtidigt köttkonsumtionen vilket får allvarliga konsekvenser för miljön. En fördubblad köttkonsumtion skulle leda till 80 procent högre utsläpp av växthusgaser till 2050. Vad man sätter på tallriken har stor betydelse för klimatet, påpekar Lundahl och fortsätter:
– Och så finns det en jämlikhetsaspekt. Tidigare har det varit exkluderande, nästan diskriminerande. Till exempel de av muslimsk härkomst som inte äter fläskkött och hela tiden måste påpeka det och känna sig annorlunda. Vegetarisk kost blir inkluderande, man slipper känna sig utanför.
Positiva reaktioner från patienter
Under det knappa år som pilotprojektet har pågått på S:t Göran har de haft 449 vårdtillfällen. Enligt en enkät där projektet har utvärderats har reaktionerna från patienterna nästan uteslutande varit positiva. 80 procent svarade att det var bra med vegetarisk kost som huvudalternativ. 44 procent att de har blivit inspirerade att äta mer vegetariskt även utanför avdelningen.
– Många patienter har tagit upp det självmant och är väldigt positiva. Det är förvånansvärt hur väl det har tagits emot. Den gruppen vi har haft svårast att nå är äldre män, men även bland dem har det överlag varit positivt.
För den som strängt vill äta kött erbjuds det fortfarande sådana alternativ också.
– Det är en minoritet, kanske 1 eller 2 patienter av 16 på avdelningen som aktivt väljer det. Framför allt de yngre är redan vana vid att äta vegetarisk kost och tycker inte att det är någon stor grej.
Hoppas modellen breddas
Det lilla motstånd som de ändå har stött på har främst handlat om att det ses som moraliserande.
– Det är absolut inte så att man ska känna sig som en dålig människa för att man äter kött. Det handlar om att minska trenden med köttkonsumtionen. Det finns inget syfte att sitta på höga hästar. Syftet är kärleksfullt och inkluderande. Det är nyttigt och skadar ingen levande varelse. Vi tänker globalt på mänsklighetens framtid som vi alla behöver värna om. Man måste börja med sig själv och det här är väl ett jättebra ställe att börja på.
Nu hoppas Antoinette Lundahl att modellen breddas ytterligare och införs på ännu fler sjukhus i Stockholm. De har nominerat sig själva till landstingets miljöpris och bjudits in till flera avdelningar för att prata.
– Vi vill nå ut till resten av vården. Jag kan inte se något hinder för att hela sjukvården ska kunna införa det här. Jag hoppas att det här är startskottet och att det ska spridas vidare överallt.
Hon poängterar att det är positivt hur väl cheferna har lyssnat.
– Det är inspirerande. Det finns väldigt många bra idéer som kommer ifrån oss på golvet och det är jättebra att det märks att det går att genomföra förändringar. Att man inte ska vara så rädd för att våga prova saker. Det är precis så här man ska jobba, säger Lundahl.
Anna Stenseth är samordnande chef på vuxenpsykiatrin i Stockholms läns sjukvårdsområde. Hon tycker att projektet är intressant, men poängterar att det är viktigt att patienterna även fortsättningsvis erbjuds olika alternativ i kosten.
– Överlag är det positivt att det blir mer fokus på kostfrågan inom vården. Men det är viktigt att patienterna får möjlighet att välja bland olika alternativ.
Kan det bli aktuellt att bredda detta till hela Stockholm på sikt?
– Det kan jag inte svara på. Det ska bli intressant att följa och sedan göra en utvärdering och se hur det fungerar på de övriga avdelningarna, säger hon.