Utskottet ska lägga fram sina förslag till ny arbetsmarknadspolitik för partiet i oktober, och det finns en god möjlighet att förslaget kan få gehör och bli partiets politik. Det tror Ingrid Wergeland på den fackliga tankesmedjan Manifest.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Jag är optimistisk, jag tror att det är möjligt att få igenom, säger hon.
Kortare tid redan i dag
Redan i dag har de allra flesta inom norsk kommunal sektor som jobbar skift 35,5 timmars arbetsvecka, det är avtalat i kollektivavtalen trots att det precis som i Sverige råder 40-timmarsnorm i lagstiftningen. Ingrid Wergeland tror att det blir svårt att ändra arbetstidslagen för alla, men hon ser en möjlighet att tillsammans med parterna komma överens inom enskilda sektorer.
– Om Arbeiderpartiet skulle gå in för 30-timmarsveckor så kan de i samarbete med parterna ge mer pengar till kommunerna, så att de via kollektivavtalen förhandlar fram kortare arbetstider för de som jobbar skift. Det är nog mest realistiskt, säger Ingrid Wergeland.
I Norge ser man precis som i Sverige ett stort behov av att anställa fler inom vård och omsorg och att de anställda ska orka jobba längre upp i åldrarna. Två dilemman som precis som den sjunkande sysselsättningsgraden skulle kunna lösas med hjälp av kortare arbetstid. Det är norska LO med Fagförbundet (motsvarande Kommunal) i spetsen som drivit frågan hårdast.
– LO har tagit beslut på sin kongress om att arbeta för en arbetstidsreform, och de har ju precis som i Sverige ett tätt samarbete med Arbeiderpartiet, säger Ingrid Wergeland.
Men i den borgerliga norska regeringen, med stöd av högerpopulistiska Fremskrittpartiet, ser man förslaget som direkt farligt. I en debatt i norsk radio kallades det nyligen för ett förslag från den ”extrema vänstern”.
– De kommer inte att vilja gå med på det, det finns ett väldigt hårt motstånd. Det är en typisk vänsterfråga även här i Norge, säger Ingrid Wergeland.
Lyckade försök i Sverige
I Sverige har flera försök med kortad arbetstid för vård och omsorgspersonal gjorts, oftast med gott resultat. Men inom Socialdemokraterna på riksnivå har intresset varit svalt, åtminstone utåt. Inom partiet är det S-studenter som drivit frågan hårdast. Men det har varit svårt att få gehör, det menar ordföranden Nasra Ali.
– Det har varit svårt att driva kravet när det samtidigt finns så dåliga anställningsvillkor i offentlig sektor att folk tvingas jobba delade turer till exempel. Och så har vi också frågorna om rätt till heltid och att få bort visstidsanställningar. Inställningen har varit att först få till de trygga anställningsvillkoren, sedan kan vi prata om förkortad arbetstid, både från fackligt håll och från partiet, säger hon.
”En del av lösningen”
Men Nasra Ali tror att arbetstiden kan vara en del av lösningen på problemen med arbetsmiljö och villkor. Nu har S-studenter beslutat sig för att också driva frågan om en lagstadgad sjätte semestervecka som ett sätt att få upp frågan om arbetstid på agendan.
– Jag hoppas att man kan börja diskutera arbetstidens roll och inte bara arbetsvillkoren. Det går hand i hand med trygga anställningar. Vi kan inte bara prata om att arbeta mer, vi måste också se att återhämtning behövs, säger Nasra Ali.
– Det är glädjande att man i Norge tar upp frågan på kongressen, hos oss har förslaget fallit så fort vi har lyft frågan.