Calle Bergstrand började intressera sig för norrsken när han flyttade till Umeå 2007. Han googlade sig till kunskap nog att ställa en egen prognos på när det kunde siktas – och lyckades. När han några år senare flyttade till Gotland tog han intresset med sig, och en kväll öppnade han spontant en app som visar rymdvädret. Han tittade på solens aktivitet och insåg att det fanns chans för ett norrsken som borde synas från Gotland.
– Jag tog bilen till Högklint, ställde ut kameran och innan jag ens började fota så såg jag ett sprakande norrsken söder om Visby. Sen var jag fast, säger han.
Idag har han fotograferat närmare 40 norrsken från Gotland. Vissa är så svaga att de kan passera ganska obemärkt och misstas för en ljus dimma eller en upplyst molnbank. Calle Bergstrand beskriver dem som ett diffust skimmer över himlen, ofta lågt över den norra horisonten.
– Men när jag fotar och ser att det blir grönt i kameran så vet jag att det var ett norrsken, även om jag inte kunnat se det så bra.
Högre aktivitet framöver
Solen följer en elvaårscykel som kallas solfläckscykeln. Den visar tiden mellan att solen har som mest solfläcksregioner, de områden där solens utbrott sker och som kastar ut solvindar med partiklar som bildar norrsken när de träffar jordens magnetiska fält. Nästa gång solen har sin mest aktiva period beräknas bli 2024 eller 2025. Under den mer aktiva perioden är chansen större att se norrsken utanför polarskensovalen där det vanligtvis syns.
– Så de kommande åren kommer att bli väldigt spännande. Det kan inte bli bättre tillfälle att bli norrskensentusiast än nu, säger Calle Bergstrand.
För den som vill se norrsken men som bor i mellersta eller södra Sverige gäller det att vara beredd och att ha tålamod. I olika forum delar användare med sig av observationer, och ökar på så vis varandras chanser att se norrsken. Calle Bergstrand har tillsammans med några andra entusiaster startat Facebooksidan Norrsken Sverige. Där lägger de upp prognoser och informerar när chansen att se norrsken i södra Sverige finns, sedan fyller medlemmar på med bilder från sina egna observationer i realtid.
– Det finns appar och hemsidor som mäter på olika sätt, men norrsken är ett oerhört komplext fenomen, så den här gruppen är bästa sättet att öka sina chanser, säger han.
Ta med en kompis
Till den som vill ge sig ut på jakt efter ljusfenomenet rekommenderar Calle Bergstrand att hitta en annan entusiast att gå med, varma kläder och tålamod. När du kan se 20 till 30 stjärnor på himlen är det mörkt nog, och vanligtvis är den bästa tiden mellan 22 och 02 på natten.
– Då är norrskensovalen som mest sydligt expanderad över Sverige, men man måste ha tålamod och förstå att det är svårt att förutse utbrotten. Jag har sett norrsken precis efter solnedgången till strax innan solen gått upp. Det kan ligga och fladdra svagt och sedan plötsligt slå upp som gardiner över himlen, säger han.
Norrsken är lättast att se under vinterhalvåret. Dels för mörkret, men också för att kylan kan göra vädret klarare. Calle Bergstrand har sett att det är mer aktivitet i samband med vår- och vinterdagjämning, något han själv inte kan förklara.
– Det tycks finnas en samverkan där som för mig är oförklarlig. Men norrsken kan ses året runt. Augusti är fint, för då är det inte så kallt men tillräckligt mörkt.