BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det har svängt, medger Roger Källs (S), ordförande i Norrköpings socialnämnd. För några år sedan var majoriteten emot, men i dag är vi överens i nämnden, samtidigt som frågan fortfarande skär rakt genom alla partier.
Forskning från Finland
Det är Folkhälsomyndigheten som har tagit initiativ efter ett utbrott av hepatit B 2013. Myndigheten pekar på både forskning och erfarenhet från Finland, som visar att det går att kombinera förebyggande hälsovård i form av sprututbyte med en restriktiv syn på narkotika.
I dag finns sprututbytesprogram på sju platser i fyra landsting: Stockholm, Malmö, Helsingborg, Lund, Kristianstad, Kalmar och Jönköping.
En arbetsgrupp i Östergötland arbetar med att ta fram hur det ska se ut här, bland annat genom att studera de städer där programmet finns.
– Det här handlar om mycket mer än att hålla missbrukare med rena sprutor, berättar Jesper Zandén. Det vi vill är att komma i kontakt med missbrukarna för att försöka motivera dem att gå i behandling och bli av med missbruket.
– Vi har misslyckats hittills att få kontakt med missbrukarna för att också kunna vaccinera dem mot hepatit B, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i region Östergötland och en del av samarbetet med beroendekliniken i Norrköping.
– Ur det här perspektivet ser jag ingen laddning med att hålla med rena kanyler.
Lättillgänglig
Det är tänkt att bli en verksamhet som ska vara lättillgänglig med centralt läge och utan krångel – en lågtröskelverksamhet. Men mer konkret vet man ännu inte hur den ska se ut. Journalföring är en punkt som diskuteras. Det handlar också om en patientgrupp som har svårigheter att komma på utsatta tider.
– Det kräver kompetent personal som inte dömer eller kommer med pekpinnar, fortsätter Britt Åkerlind. Vi behöver något mer att göra, så vi inte blir sittande när någon inte kommer – vilket kommer att hända hela tiden.
Verksamheten planeras att ligga i Norrköping beroende på att kommunen har störst andel missbrukare i regionen.
Folkhälsomyndigheten vill också ändra på lagen, då en sådan här verksamhet först kräver godkännande av medverkande kommuner.
– Jag är egentligen positiv till att vi inte behöver godkänna först, säger Roger Källs (S). Tidigare försök har stupat på just det.