Hoppa till innehållet

Inrikes

Norrköping tvingas stänga flera skolor

Klockartorpsskolan är en av de nedläggningshotade skolorna i Norrköping. Enligt Marcus Larsson, lärare och skoldebattör på tankesmedjan Balans, är detta början på en rad nedläggningar av kommunala skolor. Att det blir färre kommunala skolor att välja mellan är inte ett problem enligt Sophia Jarl (M), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping.

Klockartorpsskolan är en av de nedläggningshotade skolorna i Norrköping. Enligt Marcus Larsson, lärare och skoldebattör på tankesmedjan Balans, är detta början på en rad nedläggningar av kommunala skolor. Att det blir färre kommunala skolor att välja mellan är inte ett problem enligt Sophia Jarl (M), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping.

Bild: Wiki Takes Norrköping/wikimedia commons / Jenny Ingemarsson / Press

Dagens ETC

Friskolor kommer att stängas och tusentals elever bli av med möjligheten att välja. Det hotet kom från friskolornas organisationer när förra regeringen föreslog vinstbegränsningar.

Det blev ingen vinstbegränsning och nu är det istället kommunala skolor som måste stängas. I Norrköping föreslår nya styret att tre skolor ska försvinna från och med nästa år.

– Det här är bara början, säger Marcus Larsson på tankesmedjan Balans.

Friskolor kommer att stängas och tusentals elever bli av med möjligheten att välja. Det hotet kom från friskolornas organisationer när förra regeringen föreslog vinstbegränsningar. Det blev ingen vinstbegränsning och nu är det istället kommunala skolor som måste stängas. I Norrköping föreslår nya styret att tre skolor ska försvinna från och med nästa år.

– Det här är bara början, säger Marcus Larsson på tankesmedjan Balans.

”Förr eller senare kommer hundra procent av företagen att vara borta med ett sådant förslag.” Det sa Almegas förbundsdirektör Stefan Koskinen inför valet. Och med företagen menade han friskolorna. Förslaget som han varnade för var de begränsningar av vinster och den minskade skolpeng till fristående skolor som den socialdemokratiska regeringen tog fram.

Tidningen Näringslivet, Svenskt Näringslivs eget organ, tog Norrköping som exempel på en kommun som länge styrts av socialdemokrater och där friskolorna skulle kunna vara hotade av det kaos som väntade om skolpengen skulle sänkas. Här öppnande den snabbväxande kedjan Nordic international schools sin första skola och dåvarande rektor Mattias Liedholm fick säga att kvaliteten skulle bli lidande med större klasser och sämre möjligheter att stötta elever med särskilda behov om skolpengen till friskolor skulle sänkas.

Dyrt med tomma platser

Det blev ingen sänkt skolpeng för friskolor. Förslaget blockerades i riksdagen av de borgerliga som nu sitter i regering med stöd av SD. Samma partier, M, KD och L – stödda av SD – styr sedan valet också Norrköping. I dagarna har den nya ledningen presenterat ett budgetförslag som innebär sänkt skolpeng, större klasser och stängda skolor. Stängda kommunala skolor. Tre grundskolor och fem förskolor vill det nya styret slå igen, bland dem Klockaretorpsskolan, som ligger i ett område som under flera år fanns med på polisens lista över utsatta områden, Klockaretorpet.

– Alla tomma skolplatser vi har kostar väldigt mycket pengar i slutänden. Då måste man välja om man vill ha tomma lokaler eller om man vill lägga de pengarna på behöriga lärare och verksamhet. Vi vill lägga dem på behöriga lärare, säger Sophia Jarl (M), kommunstyrelsens ordförande.

”Duktiga fristående aktörer”

De tomma platserna i de kommunala skolorna beror på mindre barnkullar, en minskad inflyttning och att en allt högre andel av eleverna väljer fristående skolor. Idag är det mer än var femte elev i grundskolan som går på någon av de elva friskolor som finns i staden. Det har lett till underskott i den kommunala skolan, som har tvingats höja skolpengen per elev och därmed höja skolpengen även till de fristående skolorna.

Underskottet har lett till att kommunen redan i år har tvingats höja riktvärdet för storleken på klasserna från 25 till 28 barn. Att det nu blir mindre valfrihet för de elever som vill gå på en kommunal skola nära hemmet är inget som bekymrar Sophia Jarl.

– Vi har många kommunala skolor, även om det blir några skolor som läggs ner. Sen har vi duktiga fristående aktörer som erbjuder skolor. Så valfriheten i Norrköping är relativt hög, säger hon.

Slår mot de som har det tufft

En som däremot är bekymrad är Nicklas Lundström, vänsterpartist i Norrköping.

– Friskolorna är en parasit på välfärden. De har lägre krav och lägre kvalitet och mindre ansvar än de kommunala skolorna. De lockar elever med glädjebetyg. Och på ett sätt kan jag förstå elever och föräldrar som väljer friskolor. De vet att de får bättre betyg än de borde ha haft och kommer in på fler utbildningar.

Lärartätheten på Nordic international school i Norrköping är till exempel 17,9 elever per lärare. Det kan jämföras med den kommunala skolan Navestadsskolan som också har elever från fjärde klass till nian. Där är lärartätheten 9 elever per lärare.

– Det kostar mer att driva den kommunala skolan. Vi måste finnas i hela kommunen, på landsbygden också. Vilket såklart friskolorna struntar i. Dessutom måste vi ha beredskap när friskolorna lägger ner, säger Nicklas Lundström.

Det har hänt flera gånger de senaste tio åren just i ­Norrköping. JB Education och Praktiska gymnasiet stängde 2013. Då tvingades också den religiösa friskolan Jasmineskolan att stänga efter allvarliga brister. Samma sak hände förra året då den muslimska friskolan Kunskapsljuset tvingades stänga.

Inget annat val än att stänga

Att lägga ner skolor och göra klasserna större kommer att drabba alla elever, menar Nicklas Lundström.

– Men det kommer att slå hårdast mot de elever som har det allra svårast. För man kommer att ta bort olika typer av stödpersonal i första hand när det blir mindre pengar.

I grannkommunen Linköping, där Moderaterna styr tillsammans med Socialdemokraterna, kom beskedet för ett par månader sedan att fyra grundskolor ska läggas ned, av samma skäl som i Norrköping. Marcus Larsson, lärare och skoldebattör på tankesmedjan Balans, säger att det här bara är början på en rad nedläggningar av kommunala skolor.

– Samma sak händer i varenda före detta tillväxtkommun. Jättemånga kommuner har haft extremt ambitiösa befolkningsprognoser. Friskolor har etablerat sig. Sen slutar man ta in invandrare och så blir det inte alls den här ökningen av bostäder och nya invånare som man hade trott. Varje skolplats börjar kosta mer och då finns det egentligen inget annat val än att stänga skolor, säger han.

Socialdemokratiskt ledda kommuner har tillsammans med Sveriges kommuner och regioner, SKR, krävt att ­regeringen ska skjuta till statsbidrag för att rädda skolor och den övriga välfärden när inflationen driver upp priserna. Finansministern har sagt nej och säger att mer statsbidrag kan driva på inflationen ytterligare. Sophia Jarl i Norrköping håller med.

– För Norrköpings befolkning, där vi vet att många har en låg inkomst, så betyder inflationen väldigt mycket. Jag delar uppfattningen att det är mycket bättre att vänta så att vi ser att vi får kontroll över inflationen. Vi har ju många strukturella problem som vi har tagit över från den tidigare vänstermajoriteten som låtit skolplatser stå tomma år efter år. Nu har vi en möjlighet att jobba med det och se till att Norrköping står mer på egna ben med de skatteresurser och bidrag som vi redan har idag.

Skuldkrig om skolan

Just nu pågår ett skuldkrig om vems fel det är att det är kris i skolan, säger Marcus Larsson. Socialdemokrater i kommunerna säger att det är regeringens fel. Regeringen säger att det är kommunerna som måste lösa det.

– Då måste moderater och liberaler i kommunerna, som Sophia Jarl, gå ut och säga att det här fixar vi.

Imorgon tisdag ska utbildningsnämnden i Norrköping behandla förslaget om vilka skolor som ska läggas ned. Nordic international school, Norrköpings största friskola, tror inte på någon tillbakagång för sin del dock. Watma education, som står bakom konceptet, har mer än fördubblat sin omsättning på fem år och vill etablera sig i ännu fler kommuner. Flera av de kommunerna har skrivit till Skolinspektionen för att stoppa etableringarna. De varnar för att bli tvungna att, precis som Norrköping, lägga ned kommunala skolor.

Sophia Jarl är bara glad åt framgångarna för Nordic international school.

– Det är bra att det finns stor valfrihet i Norrköpings kommun. Och att familjerna faktiskt nyttjar den valfrihet som det skolvalet ger upphov till. Vi behöver anpassa vår kultur efter de val som våra medborgare gör.

Skolor och förskolor som föreslås stängas i Norrköping

2023

Strandgårdens förskola

• Avvecklas sommaren 2023

2023/2024

Sadelmakarens förskola

• Avvecklas verksamhetsåret 2023/2024

Muskötens förskola

• Avvecklas verksamhetsåret 2023/2024

Dragspelets förskola

• Avvecklas verksamhetsåret 2023/2024

2024

Klockaretorpsskolans grundskola

• Avvecklas inför höstterminen 2024

Folkparksskolan

• Avvecklas inför höstterminen 2024

Folkparksskolan

• Avvecklas inför höstterminen 2024

2024/2025

Gullvivans förskola

• Avvecklas verksamhetsåret 2024/2025

Nordic international school

• Startades i Norrköping 2017.

• Skapade rubriker direkt eftersom skolan kräver skoluniform

• Ägs av Watma education. 

Dagens ETC har avslöjat hur Anders Hultin, vd för Watma education, köpt en luxuös jaktvilla utanför Östersund för pengar som kommer från skolpengen till de skolor som koncernen driver. 

• Mellan 2017 och 2022 har Nordic international school skickat in 20 ansökningar till Skolinspektionen om att öppna nya skolor.