Dessvärre är det inte alla som visar samma omsorg i sitt val av bränsle när det gäller den egna kroppen, trots att vetenskapen sedan länge känt till att det vi stoppar i oss också påverkar vår hälsa.
Vad vetenskapen däremot vet mindre om är hur en specifikt nordisk, hälsosam diet kan påverka vårt välmående i allmänhet och vår mentala hälsa i synnerhet. Vilket är vad Julia Sabet, forskare i medicin vid Örebro universitet, och hennes kollegor fokuserar på i sin forskning.
– Det är egentligen bara en åtta dagar lång pilotstudie vi gjort, som förberedelse inför en större, framtida studie som ska sträcka sig över åtta veckor, säger hon.
Men de har redan sett resultat som tyder på att kosten verkligen spelar roll.
– Men ja, bland dem i gruppen som fick en hälsosam, nordisk diet var det fem av åtta som uppgav sig må bättre fysiskt och psykiskt efter de åtta dagarna. Det var visserligen tre av åtta som uppgav sig må bättre även i kontrollgruppen, men det kan främst tillskrivas att de kände sig omhändertagna i och med att de slapp handla och laga mat själva.
Inget rött kött
I studien ingick 16 försökspersoner, tio av dem med självskattad lindrig eller måttlig depression, som delades upp i två grupper. Försöksgruppen fick under de åtta dagarna äta en kost med mycket frukt, mycket grönsaker, en del fisk, rik på fullkorn, inget tillsatt socker, inget rött kött och inga raffinerade produkter. Medan kontrollgruppen fick äta en kost baserad på vad vi i Norden faktiskt äter till vardags och med lite sämre kvalitet.
Julia Sabet är fullt medveten om att underlaget är för lite för att dra några definitiva slutsatser om kostens inverkan på depression, men det var inte det som var meningen med studien.
– Den här studien har handlat om logistik, om att hitta rätt måltider, om att hitta rätt sensoriska egenskaper som utseende och lukt, allt för att hitta rätt så att man ökar sannolikheten att deltagarna sen i en större studie fullföljer den. Men redan nu hittade vi tecken på att en hälsosam, nordisk kost kan förbättra måendet.
Börjar med helheten
En trolig faktor bakom den hälsosamma kostens påverkan på psykiskt välmående är minskad inflammation i kroppen. Men så djupt in i kausaliteten från kost till själ har Julia Sabet och hennes kollegor inte dykt ännu.
– Det är klart att man skulle kunna titta på enskilda faktorer som det röda köttet eller sockret, men vi har valt att börja med helheten. Sen får framtida studier titta på enskilda delar i kosten och om det räcker med att sluta äta en viss ingrediens eller om det räcker med att till exempel äta mer frukt och grönt.