Nooshi Dadgostar: ”Sprider nidbilder om svenskar med invandrarbakgrund”
Nooshi Dadgostar (V) och Amanda Lind (MP).
Bild: Pontus Lundahl/TT, Anders Wiklund/TT
Dagens ETC
Alla behöver fundera på hur de uttalar sig för att inte skapa fientlig stämning mot svenskar med invandrarbakgrund. Det anser Nooshi Dadgostar (V) efter masskjutningen i Örebro där en majoritet av dödsoffren hade utländsk bakgrund.
Amanda Lind (MP) menar att det finns gott om exempel där politiker lyft invandring som roten till alla problem i samhället.
– Istället för att angripa de verkliga problemen som segregation, ekonomisk ojämlikhet och hur vi löser integrationen, säger hon till Dagens ETC.
”Prata positivt om oss invandrare.” Kvinnan som tog tag i Magdalena Anderssons arm och vädjade till S-ledaren heter Pari Bergstrand och är förskollärare och specialpedagog som bott i Sverige större delen av sitt liv.
På söndagen skrev Magdalena Andersson ett inlägg på Instagram om hennes tankar efter vad många hade sagt till henne i Örebro i onsdags.
”Vi vet ännu inte motivet bakom dådet i Örebro. Vi får se vad utredningen kommer fram till. Men oavsett det, om det här är den första reaktionen hos så många människor, då är också det ett totalt misslyckande för vårt land.”
”Rädslan och utsattheten”
Amanda Lind, språkrör för Miljöpartiet, håller med om att det är ett misslyckande att så många människor känner så.
– Den här rädslan och utsattheten som jag hör så många berätta om. Efter att under lång tid ha blivit utpekad. Att man inte är önskvärd i vårt samhälle. Att man har varit utsatt för rasism. Det är fruktansvärt att så många människor i vårt land känner den rädslan. Det är inte värdigt vårt samhälle, säger hon.
– Tonen i samhällsdebatten har under flera år varit otroligt hård där människor med utländsk bakgrund har känt sig utpekade och där man konsekvent har lyft invandringen som det stora problemet, roten till alla problem istället för att angripa de verkliga problemen som segregation, ekonomisk ojämlikhet och hur vi löser integrationen.
Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar framhåller också den hårdare debatten.
– Vi har ett samhällsklimat som har blivit brutalare och aggressivare, både på sociala medier men också från etablerade politiker som sprider nidbilder om svenskar med invandrarbakgrund. Nidbilder bara för att man har en viss födelseort, eller att ens föräldrar har det, säger hon till Dagens ETC.
Vi måste vända det här tillsammans.
– Det skapar en känsla av rädsla, att man som människa är mindre värd. Och det måste få oss alla att stanna upp. Vi måste vända det här tillsammans.
Många reagerade starkt när statsminister Ulf Kristersson (M) satt i TV4 förra lördagen och sa att mycket av problemen med våldsvågen berodde på invandringen. Så också både Amanda Lind och Nooshi Dadgostar.
– Jag blev upprörd av det citatet, att Ulf Kristersson uttryckte sig så. Det är ett exempel på hur man slår ihop invandring med brottslighet istället för att tala om de verkliga problemen, säger Amanda Lind.
Det är ett splittrat Sverige. Det skapar otrygghet i vårt land för väldigt många.
– Den här typen av uttalanden kollektiviserar och skuldbelägger väldigt många som inte har med saken att göra. Nu behöver alla som uttalar sig politiskt fundera på hur de uttalar sig, för att inte skapa den här fientliga stämningen mot svenskar med invandrarbakgrund och sprida nidbilder som inte stämmer, säger Nooshi Dadgostar och fortsätter:
– Sverigedemokraternas intåg i riksdagen gjorde att de drev sina intressen och skapade den här stämningen, som sen har tagits över av flera partier. Det är ett splittrat Sverige. Det skapar otrygghet i vårt land för väldigt många. Det är inte det Sverige vi vill se och som jag har vuxit upp med. Vi är ett starkt land, vi är öppna, empatiska och solidariska. Vi tror på alla människors värde.
Mer varsam statsminister?
Efter masskjutningen i Örebro har Ulf Kristersson både skrivit och talat om hur händelsen har ”väckt en särskild rädsla och känsla av utsatthet hos många människor med invandrarbakgrund i Sverige”.
Amanda Lind hoppas att det kan vara en början till förändrad retorik.
Makthavare måste ta ansvar för vilken retorik man använder.
– Det är ju jättebra om makthavare uttrycker sig mer varsamt framåt, men det är en jättestor resa vi behöver göra som samhälle nu framåt, efter att vi under en längre tid haft en väldigt hård ton i debatten. Jag hoppas att det blir en vändning i retoriken framåt. Vi behöver det som samhälle. Jag kommer göra allt jag kan för att bidra till att vi får en annan ton, och lägger förslag därefter. Vi kommer fortsätta driva på för en antirasistisk politik och för ett inkluderande samhälle på riktigt. Makthavare måste ta ansvar för vilken retorik man använder och inte lägger fram förslag som pekar ut vissa grupper och är stigmatiserande. Det handlar om både politik och retorik.
Bild:
Agnes Stuber
Nooshi Dadgostar önskar fortfarande se mer handling för att prata om någon vändpunkt i retoriken.
– För det krävs det ett stort politiskt ledarskap. Att vi samlas alla partier och uttalar att vi ska gå en annan väg i Sverige. Vi behöver se ett skifte, en vändpunkt efter det här, också i handling. Annars återgår vi bara till det vanliga när tid har gått, och så får det inte bli. Det är så många människor som är oroliga och som känner sig utpekade utan att de har gjort någonting. De ska inte behöva leva det livet.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.