BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Man blir tagen på sängen av styrkan och samstämmigheten i uppropen. Det är så många grova berättelser som inte kommit fram tidigare eftersom kvinnor skämts och inte velat ta tag i det. Nu finns det ingen väg tillbaka, säger hon.
De kvinnliga läkarna berättar om manliga kirurger som har utviksbilder i sina arbetsrum och överläkare som ber dem att undersöka ljumskar och penis trots att det inte går i examinationen. En kvinna vittnar om en överläkare som tryckt upp sitt stånd mot henne i hissen och en läkarstudent minns en ramsa som lärdes ut under anatomikursen som gick ut på att komma ihåg vilken nerv man ska skära av om man vill våldta en tjej.
Även sjuksköterskor och annan vårdpersonal har samlat berättelser i flera olika upprop. För att få reda på omfattningen av problemen bland sjuksköterskor genomförde branschtidningen ”Framtidens karriär – sjuksköterska” i november en enkätundersökning som visade att 40 procent av de över 1 000 tillfrågade kvinnliga sjuksköterskorna hade utsatts för sexuella trakasserier eller övergrepp i sitt yrke. Det vanligaste var att förövaren en patient men 33 procent hade utsatts av en kollega och 26 procent av en chef eller överordnad kollega. En sjuksköterska berättar att en överläkare på hennes praktikplats erbjöd henne att ha sex med honom mot att hon skulle få ”ett riktigt fint omdöme” och många har blivit tagna på rumpa och bröst av patienter och kollegor.
Nolltolerans från arbetsgivaren
Nu vill arbetsgivaren sätta stopp för trakasserierna och övergreppen. Dagen efter läkarnas upprop gick hela styrelsen för Sahlgrenska universitetssjukhuset ut och ställde sig bakom ett uttalande om nolltolerans mot sexuella trakasserier. De vände sig mot både medarbetare och patienter och bad dem berätta om sexuella trakasserier och andra övergrepp som förekommer.
– Jag tror inte så många hade förstått omfattningen av problemen. Metoo-kampanjen har satt sexuella trakasserier i fokus och ger oss arbetsgivare draghjälp att driva frågan. Vi har haft rutiner kring det här tidigare men för få av övergreppen anmäls. Nu vill vi bli en bättre arbetsgivare och ta ansvar över att fler ska våga och vilja anmäla, säger Jerker Gussmo som är HR-chef på Sahlgrenska.
Vartannat år genomför Sahlgrenska en medarbetarenkät där det ingår en fråga om man blivit utsatt för sexuella trakasserier på jobbet. Den senaste undersökningen kom i november och visade att 2,5 procent av medarbetarna blivit utsatta. Nu går respektive avdelning igenom resultaten och skriver handlingsplaner för hur de ska fortsätta jobba.
Frodas i hierarkisk miljö
Alla ledningsgrupper tar upp frågan om sexuella trakasserier och Jerker Gussmo hoppas att fler ska veta hur man ska gå tillväga för att anmäla övergrepp.
– Förstavalet är den närmaste chefen men om det av någon anledning inte fungerar kan man vända sig till HR-avdelningen, en överordnad chef eller till skyddsombudet. Det är viktigt att de agerar snabbt så att inte problemen växer, säger han.
Ett mönster som återkommer i läkarnas vittnesmål är att förövarna ofta är etablerade överläkare och respekterade chefer och de utsatta är unga och nyutexaminerade kvinnor. Kvinnorna vittnar om en osund hierarki där man står i stark beroendeställning mot sina överordnade – en miljö där maktutnyttjande och sexuella övergrepp kan frodas. Karin Båtelson på Läkarförbundet menar att lärlingssystemet i grunden är positivt men det inte ska behöva förekomma trakasserier där.
– Vi har en inlärningsstruktur som bygger på att äldre personer med erfarenhet lär de yngre. Lärlingssystemet är i grunden fantastiskt och ska vara kvar, men vi behöver chefer som kan se om de här strukturerna missbrukas på arbetsplatserna. Det vi däremot inte ska ha är osäkra anställningar och vikariat, säger hon.
Hon är nöjd med Sahlgrens-kas lednings nolltolerans och att de kommit med snabba åtgärder. Nu önskar hon att alla chefer ska få utbildning och att kollegorna ska fortsätta prata om frågorna både i kafferummen och på arbetsplatsträffar. Hon hoppas att de långsiktiga konsekvenserna av de senaste månadernas vittnesmål ska vara mer jämlikhet i yrkes-livet.
– Vi har bara sett lite av kraften i det här uppropet. Jag hoppas att det kommer att ändra människors syn på sexuella övergrepp och att kompetenta kvinnor som blir utsatta på olika sätt inte lämnar branschen utan fortsätter att vara med och driva vården framåt, säger hon.
Sahlgrenskas HR-chef Jerker Gussmo kommer fortsätta arbetet med att se över rutiner och riktlinjer och önskar att det ska sätta normerna på varje enskild arbetsplats.
– Det finns en enorm medvetenhet nu och det är någonting som diskuteras i lunchrummen. Vår utmaning blir att jobba med de här frågorna inte bara nu när det är aktuellt utan att fortsätta sätta stopp för sexuella trakasserier och kränkande särbehandling även framöver, säger han.