Enligt Ulf Aldén, verksamhetschef inom grundskolor i kommunen, var lojaliteten och förståelsen stor bland rektorerna när policyn sjösattes. Han säger att politikerna som beslutade om nolltoleransen var väldigt bestämda med att inga extra kostnader skulle få förekomma i Örebros skolor.
– Det var total nolltolerans. Men idag har jag uppfattningen att man har ett litet mer balanserat läge. Jag får inga signaler om att man är lika rigid nu som då, säger han.
Han anser att det finns risk för att man halkar tillbaka till gamla banor om man är så hård som politikerna var 2017.
– Skolorna fick ju inte en större budget, och trots det skulle de stå för allt. Jag vill minnas att man fick en engångssumma, men det blev ingen justering av budgeten. Man pratade ju till och med om att det inte skulle samlas in några pengar till skolresorna och att barnen inte skulle få ha med sig frukt till rasten.
Idag kan rektorer låna ut ljudutrustning och lokaler till föräldrar som vill anordna disco och på det sättet samla in pengar till skolresor, enligt Ulf Aldén.
Politiker förvånad
Cecilia Lönn Elgstrand (V), ledamot i programnämnden för barn och utbildning i kommunen, är förvånad över att policyn har börjat luckrats upp.
– Det har inte varit uppe för ett nytt beslut, så policyn ligger kvar så vitt jag känner till. Jag tycker att det låter som en allvarlig signal om man inte tycker att det ska tas på lika stor allvar nu när tiden har gått.
Enligt henne ska allt i skolan vara likvärdigt, och det innebär att det inte får finnas några dolda kostnader.
– Man kan inte riskera att lämna några barn utanför för att man till exempel inte har råd att vara med på en insamling eller en resa. Eller att femton barn har frukt med som äts gemensamt, men tre lämnas utanför.
Hon menar att det inte bara handlar om kostnaden, eller om att man befinner sig i en ekonomiskt utsatt situation – föräldrar kan glömma och det kan kännas utpekande. Dessutom ska fritidshemmen tillhandahålla mellanmål, säger hon.
Rektorerna i skolorna sköter sin egen budget, och Cecilia Lönn Elgstrand anser att rektorerna kanske måste sätta undan en liten slant till exempelvis skridskor eller hjälmar för att kunna låna ut.
– Det är kanske rimligt att titta på det här igen – kanske behövs en extrapott. Jag behöver höra mig för lite. Det är viktigt att vi efterföljer det här, säger hon.
Veckobrev i Solna om frukt
I en skola i Solna stad skickades veckobrev ut i början av höstterminen om att barnen ska ta med sig frukt dagligen. För Lena Sundström, skolchef i Solna stad, kommer det som en överraskning.
– Det får absolut inte förekomma. Man får inte ta ut en avgift i våra verksamheter. Speciellt inte när det handlar om återkommande avgifter, som ju frukt i det här fallet är, säger hon.
Enligt henne finns avtal med matleverantören Sodexo och där ingår frukt. Om ett behov av mer frukt finns är det något Solna stad får kolla på, menar hon.
– Det handlar inte om några pengar för oss i Solna stad, men kan bli en betydande kostnad för vårdnadshavare. Vi måste aktualisera frågan på nytt. Vi hade det inte på agendan nu inför hösten – vi tog det nog som självklart, men det kan man inte göra. Jag tar det här vidare till rektorsgruppen, säger hon.