Teresa Carvalho: ”Ett samarbete mellan S och M är nödvändigt”
Dagens ETC
Socialdemokraternas nya rättspolitiska talesperson Teresa Carvalho vill ha hårdare tag och ett gemensamt omtag när det gäller kampen mot den organiserade brottsligheten.
– Jag tror att ett samarbete mellan Socialdemokraterna och Moderaterna är nödvändigt. Vi befinner oss i en nationell kris när det gäller gängbrottsligheten. Som de två största partierna har vi ett ansvar mot Sverige.
Att samhället måste ta i hårdare mot kriminalitet och gängen menar Teresa Carvalho är uppenbart.
– Det är nödvändigt med en mer repressiv stat nu när vi befinner oss i en situation när vanligt folk är rädda för att gå till jobbet och när barn skickas ut på morduppdrag.
– När vi ser att nio av tio barn som sitter dömda till Sis-hem för gängkriminalitet återfaller så kan vi också se att något är allvarligt fel. Det är dels innehållet i vården, dels att tiderna på hemmen är för korta.
Enligt Teresa Carvalho måste de intagna få tid att mogna och får de sitta längre på Sis-hemmen så kan de gäng de tillhört vara upplösta eller förändrade när det kommer ut.
– Den här ordningen vi haft att någon kan få fyra år på Sis för att avrätta en människa är varken rättvist eller ger upprättelse för de anhöriga till brottsoffren. Det ger inte heller ungdomen möjligheter att komma tillbaka och bli en något så när välfungerande samhällsmedborgare. Tvärtom kan det fungera som en statuspryl för den som sitter så kort tid för ett mord och sedan kommer hem till sina polare.
”Det är en nationell kris”
Men trots att Teresa Carvalho när hon talar om Socialdemokraternas rättspolitik understryker att det var S som inledde vägen mot hårdare straff och fler poliser långt innan Tidöavtalet skrevs så menar hon att det finns väsentliga skillnader.
– Det handlar om det förebyggande arbetet där moderater och Tidöpartierna inte har mycket att säga, säger hon.
– Vi menar att varje ny krona som går till polisen måste matchas av en krona till förebyggande arbete.
Men det är klart att Socialdemokraternas politik under senare tid utvecklats till att kräva hårdare straff, fler poliser och tuffare lagar i centrum. Dagens ETC har tidigare intervjuat Thomas Bodström, Morgan Johansson och Ardalan Shekarabi som varit de tunga namnen inom partiet före Teresa Carvalho – men med Carvalho har partiet tagit ännu ett steg åt det hållet.
Ett av Carvalhos första insatser som rättspolitisk talesperson var att berätta att Socialdemokraterna svängt och kommer att rösta ja till regeringens förslag till införandet av anonyma vittnen.
– Det är en nationell kris och vi måste ta till nya verktyg för att kunna bekämpa gängen. Vi är beredda att göra det som krävs.
Frågan om anonyma vittnen var en av få frågor där socialdemokratin haft en avvikande uppfattning från Tidö-partierna.
Samma slutsats som regeringen
Även i frågan om icke tidsbestämda straff är S i hög grad överens med regeringen.
– I vissa fall, man ska vara klar över att det handlar om en mycket begränsad grupp, men där står jag bakom att man ska kunna använda sig av ett icke tidsbegränsat straff, ett säkerhetsstraff när det gäller till exempel pedofiler och våldtäktsmän.
– Det är rimligt om den intagne missköter sig i fängelset och kriminalvården gör bedömningen att den här personen när han kommer ut i samhället kommer att våldta fler kvinnor, att kunna använda sig av ett sådant säkerhetsstraff.
En grupp som inte när upp till kriterierna för att bli dömda till rättspsykiatrisk vård men är för farliga för släppas ut i samhället.
Tidigare dömdes många pedofiler, serievåldtäktsmän och mördare till rättspsykiatrisk vård istället för fängelse. Då deras vårdtid inte var tidsbegränsad kunde de hållas inlåsta under behandling fram till att det gjordes en bedömning att de inte längre var en samhällsfara.
– Det har skett ett stort skifte, men av den anledningen finns det också en grupp som faller mellan stolarna, en grupp som inte när upp till kriterierna för att bli dömda till rättspsykiatrisk vård men är för farliga för släppas ut i samhället.
Den nya tänkta lagen påminner som det gamla interneringsstraffet som avskaffade av regeringen Fälldin i början på 1980-talet. Enligt den kunde vissa brottslingar dömas till ett minimistraff istället för ett tidsbestämt straff. Den som dömdes till internering kunde hållas kvar i fängelse utan att en maxtid var bestämd.
Interneringslagen avskaffades bland annat av skälet att en intagen kunde straffas för icke begångna men befarade brott, vilket strider mot rättsprincipen att man bara kan dömas för handlingar som gjorts och inte av eventuella framtida gärningar.
– Samhällsutvecklingen gör att vi tvingas tänka på nya verktyg och metoder för att skydda medborgarna, slår Teresa Carvalho fast.
Punktmarkera unga på glid
Familjen Carvalho har också själv varit utsatt för den bristande säkerhet som uppstår med gängkriminaliteten.
– Norrköping där jag bor är hårt drabbat av gängen och en dag hade någon hittat en bomb i lekplatsen nära vårt hem. Det är dit jag brukar gå med mina barn. Ingen kom till skada den gången men jag är rädd för vad det kan föra med sig. Gated communities, medborgargarden?
Men den stora skillnaden mellan vad Socialdemokraterna och Tidöpartierna vill göra handlar alltså om den förebyggande verksamheten, att få stopp på nyrekryteringen.
– För ett samarbete med Moderaterna måste de också satsa på att bygga upp arbetet i skolor och socialtjänst i kommunerna för att bryta nyrekryteringen. Idag är kommunerna satta på svältdiet. Hittills har det från deras sida varit för mycket av läpparnas bekännelser och för lite verkstad, säger Teresa Carvalho.
Förutom ökat stöd till kommunerna ser Teresa Carvalho följande åtgärder som de viktigaste för att trycka tillbaka gängen:
– Punktmarkera unga som är på glid in i gängen. Det kan handla om en följeslagare som följer den unge till skolan, till fritidsintressen och till hemmet. Fotboja kan vara ett alternativ.
– Höj kvaliteten på familjehem, HVB-hem och Sis-hemmen. Vi har idag ett haveri på HVB-hemmen, de måste få utökade befogenheter, men också föras till samhället. Vi kan inte ha privata ägare till dem när de får ökade befogenheter utan de måste kommunaliseras.”
– Sätt dit gängtopparna med hjälp av en svensk maffialag som gör att vi kan komma åt de som står bakom gängen.
– Vi måste fortsätta att ge polisen effektiva verktyg så att de kan klara upp brotten och fortsätta skärpa en rad straff.
– Vi måste ligga på för att få större möjligheter att komma åt gängledare som finns utomlands. Vi vet redan vilka länder det gäller, nu måste vi få dem att agera.
”Trycka ut resurser lokalt”
Teresa Carvalho vill inte införa en kommunal polis trots att polisen många gånger inte är närvarande lokalt. En rad kommuner kräver idag möjligheter att inrätta en lokal polis, men får nej. Istället hyr de in vaktbolag.
– Jag tror inte på en ny stor omorganisation inom polisen, men vi måste trycka på så att polisen för ut sina resurser lokalt. Polisen ska vara närvarande i alla kommuner. Vi vill öka antalet polisanställda med 50 procent till 50 000. Av dessa 50 000 ska 34 000 vara poliser.
– Den senaste omorganisationen sammanföll dessvärre med att skjutningarna började ta fart, hade polisen haft muskler att möta Olle i grind då och slå ner accelerationen som skedde hade vi kanske inte haft den situationen vi har idag. Nu måste vi få polisen att trycka ut resurser lokalt.
Den här ekonomiska brottsligheten har ätit sig in i alla delar av samhället.
Insatserna mot den organiserade ekonomiska brottsligheten måste också öka kraftigt, säger Teresa Carvalho.
– Den här ekonomiska brottsligheten har ätit sig in i alla delar av samhället och fortsätter att äta sig in allt längre. Vi behöver ett nytt angreppssätt för att komma åt den. Maffialagstiftning kan vara ett sätt men jag tror också på att ge Ekobrottsmyndigheten ökade resurser och makt.
– Straffen måste skärpas ordentligt. Kronvittnessystemet måste byggas ut, idag är straffen för ekobrott så låga att det inte är värt att berätta om vad som händer högre upp i hierarkin för en straffnedsättning.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.