Nobels fredspris till japanska kärnvapenmotståndare
En journalist står på rasmassor i Hiroshima i denna bild tagen den 8 september 1945, en månad efter bombningarna.
Bild: Stanley Troutman/AP/TT
Dagens ETC
Den japanska organisationen Nihon Hidankyo får Nobels fredspris 2024 för sitt arbete för en kärnvapenfri värld. Detta gläder organisationen Svenska läkare mot kärnvapen (SLMK).
– Ett jättestort erkännande för hela nedrustningsrörelsen, säger SLMK:s generalsekreterare Josefin Lind.
När Dagens ETC når organisationen Svenska läkare mot kärnvapen har de ännu inte hunnit gratulera sina japanska vänner för priset, som man tycker är ytterst välförtjänt.
– Det är ett stort erkännande för den här rörelsen som jobbar oförtröttligt för att dela med sig av sina fasansfulla erfarenheter av kärnvapen. Som samarbetsorganisation vet vi hur hårt de här överlevarna sliter, trots de krämpor och sjukdomar som orsakats av atombomberna, säger Josefin Lind, generalsekreterare för SLMK.
Josefin Lind menar att fredspriset är extra viktigt i år mot bakgrund av det osäkra världsläget.
– Den Internationella kampanjen för kärnvapnens avskaffande (ICAN) tog emot Nobels fredspris 2017 och att Nobelkommittén nu väljer att uppmärksamma den här frågan igen visar hur aktuell den är, anser Josefin Lind.
En känga mot Sverige
Samtidigt som man från SLMK:s sida gläds över priset ser man med oro på händelseutvecklingen i världen.
– Vi befinner oss i ett jättefarligt läge där världsledare tycks underskatta och negligera effekterna av kärnvapen, bland annat genom att vårdslöst och nonchalant hota med dess användning, säger Josefin Lind.
Hon är även kritisk till att Sverige, genom att ha gått med i Nato förbehållslöst, nu stöder kärnvapendoktriner.
– Vi noterar en utveckling som behöver få stopp innan det är för sent.
Motiveringen
Gräsrotsrörelsen Nihon Hidankyo grundades av överlevare från atombombsattackerna i Hiroshima och Nagasaki som ägde rum under andra världskriget. Målet är att något liknande aldrig ska kunna hända igen.
"Denna gräsrotsrörelse av atombombsöverlevare från Hiroshima och Nagasaki, även kända som Hibakusha, får fredspriset för kampen för att uppnå en värld som är fri från kärnvapen och för att visa genom vittnesmål att kärnvapen aldrig får användas igen", enligt motiveringen.
Kommitténs ordförande Jørgen Watne Frydnes säger att ledamöterna oroats för att användningen av atomvapen kanske inte längre är lika otänkbar.
– Årets pris fokuserar på behovet av att upprätthålla detta nukleära tabu. Vi har alla ett ansvar, särskilt kärnvapenmakterna, säger han enligt medier på plats.
Nihon Hidankyo har ofta tidigare funnits bland favoriterna till Nobels fredspris, även om det nu är flera år sedan som organisationen nämndes.
Exempelvis var man topptippad 2005 – och blev då i stället tydligt irriterade över att förbises, när priset den gången gick till Internationella atomenergiorganet IAEA och dess chef Mohamed ElBaradei.
– Jag förstår inte varför Nihon Hidankyo inte fick priset i år. Det får mig att undra om fredspriskommittén tar särskild hänsyn till ett särskilt land. USA är ansvarigt för att inte kunna stoppa andra länder från att inneha kärnvapen, sade Nihon-ledaren Senji Yamaguchi den gången till journalister i Japan.
Yamaguchi avled 2013, och eftersom organisationen består av överlevare från USA:s atombombningar 1945 har dess led tunnats ut allteftersom åren gått.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.