Efter mordet på John Hron startade Christer Mattsson Toleransprojektet i Kungälv, som syftat till att fånga upp ungdomar som riskerar att radikaliseras. Idag är han föreståndare för Segerstedtinstitutet och 2018 doktorerade han med avhandlingen ”Extremisten i klassrummet” Han menar med bestämdhet att NMR inte lyckats värva några ungdomar på orten.
Varför fokuserar NMR på Kungälv?
– En av ledarna som sitter i deras så kallade riksråd heter Fredrik Vejdeland, han är boende i Kungälv och flyttade hit för ett tiotal år sedan. Det kretsar väldigt mycket kring honom och hans fru, säger Christer Mattsson.
Han menar att de flesta av de aktiva i området är inflyttade, till Kungälv men framförallt till Göteborg och andra närliggande kommuner.
– Sedan finns det historia också naturligtvis, det här har varit ett ställe där den nazistiska rörelsen har haft ett starkt fäste så de har en uttalad ambition att försöka återvärva en del av dem som var aktiva på 90-talet och så, säger Christer Mattsson.
Förra året gav Polisen NMR tillstånd att hålla torgmöten i Kungälv. Kungälvs kommun överklagade men gick bet.
– Som det ser ut nu är det lagstiftarna som behöver agera i så fall, om det finns ett sånt intresse, säger Christer Mattsson.
Inför valet debatterade Christer Mattsson för att luften skulle gå ur NMR om de inte nådde några valframgångar. I nuläget handlar det inte om en expansion utan snarare om ett sista försök till uppryckning för att försöka hålla liv i NMR.
– De ska göra det lättare att vara medlem i Nordiska motståndsrörelsen utan att vara aktiv, tidigare var det en elitistisk kamporganisation där man antingen verkligen är med eller inte är med. Nu försöker man behålla lite av den storlek som man har byggt upp genom att ställa lägre krav och behålla dem som finns där. De har lite svårt att hålla tempot, säger Christer Mattsson.
Valresultatet i Kungälv gav 103 röster, alltså ynka 0,34 procent av rösterna.
– Det är inte omöjligt att NMR hoppas på att det ska bli fartfyllt här nere. De fick väldigt mycket uppmärksamhet under ett och ett halvt år, med bokmässan, första maj, Almedalen och så kom valrörelsen som ett klimax. Men det blev ett antiklimax, de fick inte så många röster och luften gick ur dem. Nu sätter de fart igen inför första maj på två ställen, Kungälv och Ludvika. Om de inte lyckas få dit folk nu så tror jag att det blir ett stort problem för dem att överhuvudtaget hålla uppe energin i rörelsen.
En längre version av intervjun med Christer Mattsson publiceras i morgon