BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Egna listor
I årets val ställer NMR upp med egna listor till riksdagen, tre landsting och till de tre kommunerna Boden, Kungälv och Ludvika. Valkampanjen har uppmärksammats framför allt i samband med det demonstrationstillstånd NMR har fått i centrala Ludvika. Men även på andra håll i landet pågår regelbundna flygbladsutdelningar, sällan helt utan konfrontationer.
Under den senaste mandatperioden har NMR varit representerade i två kommuner, i Borlänge genom Pär Sjögren och i Ludvika genom Per Öberg. Men de har inte suttit på egna mandat, utan kuppades in genom att ett tiotal personer skrev in deras namn på Sverigedemokraternas listor, som lämnats öppna. Sjögren avsade sig sitt mandat i våras efter att han flyttat till Ludvika.
Möjligheten att kuppa sig in via SD:s listor är i år blockerad åtminstone i dessa kommuner. Sverigedemokraterna har stängt sina listor där.
De har öppna listor i andra kommuner, men rena kupper försvåras av en ändring i vallagen som säger att personer som för hand skrivs in på ett partis listor ska ha samtyckt till detta senast två dagar före valet (det vill säga fredagen den 7 september). Namnet publiceras sedan på Valmyndighetens hemsida.
Spärr har införts
Därmed återstår för NMR att ta mandat på det vanliga viset, genom att helt enkelt få tillräckligt många röster. Det försvåras också i årets val av att en spärr har införts även i kommunalvalen. För små kommuner med bara en valkrets (som Boden) gäller en spärr på 2 procent.
För större kommuner (som Kungälv och Ludvika) är spärren 3 procent av rösterna. Den spärren ligger i allmänhet högre än vad som skulle krävas för att få det sista mandatet som delas ut och i Ludvika skulle det, med samma antal röstande som 2014, krävas drygt 500 röster. 2014 fick Svenskarnas parti två röster, och till dem kan läggas de ungefär 20 personer som kuppade in Per Öberg. Situationen är ungefär densamma i Boden där det skulle krävas cirka 375 och i Kungälv där NMR skulle behöva få 860 röster för att ta en plats i kommunfullmäktige.
– Jag tror inte att de har tänkt igenom det här så himla noggrant, säger Christer Mattsson, föreståndare för Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet som forskar om rasistiska och våldsutövande organisationer.
– I chattarna i samband med deras egna radiosändningar och så finns en väldig förväntan på att de ska ta mandat. Å ena sidan säger de att mandaten i stort sett är klara. Å andra sidan ser man kommentarer som säger att får vi inte de här mandaten nu, då förtjänar svensken att ”våldtas till döds”. Det finns en enorm förväntan, men även en rädsla för vad som händer om de inte lyckas. Jag tror inte riktigt att ledningen vet hur de ska göra om de misslyckas, fortsätter han.
Kampanjen kommer märkas
Oavsett hur det går i valet kommer kampanjen att märkas.
– De talar om att de ska ha valobservatörer. Vi får anta att det kommer att dyka upp personer i vallokalerna, som antingen har tryckt ”valobservatör” på tröjan eller ska dokumentera att det har gått fel till så att man kan skylla på det. Det måste hända något kring valet som de kan peka på efteråt och säga ”ok, det gick åt helvete, det beror på det detta men vi sa ifrån”, säger Christer Mattsson.