Den debattartikel Nordström skrev i veckan har kritiserats för att föra fram en poltik som skull leda till nedskärningar. Men skattehöjningar är inte ett alternativ för många kommuner, och effektiviseringarna är i sig inte kontroversiella, menar han. Och att Luleå kommun just nu hotas av vite på grund av dålig arbetsmiljö har inte att göra med den politiken.
”Arbetet att förbättra arbetsmiljön och bli en än mer attraktiv arbetsgivare för våra ca 7000 anställda pågår ständigt. Att sen stora arbetsgivare som en kommun från tid till annan har frågor om arbetsmiljö är vare sig unikt eller går att förklara med ekonomi. Luleå ligger dessutom långt över rikssnittet i kostnader för våra verksamheter så att skylla på effektiviseringar är helt enkelt inte sant”, skriver Niklas Nordström i sitt mejl.
Hur ser du på det faktum att du får så mycket och så pass allvarlig kritik från de egna?
”Jag håller inte med om det påståendet. Synpunkter om politiker och politik är ett naturligt inslag i ett öppet demokratiskt samhälle. Jag företräder den politik jag fått förtroende att genomföra av mina partikamrater i Luleå arbetarekommun. De har visat och gett mig förtroende i flera omgångar”, skriver Nordström.
Kritiken gäller också att du skriver debattartikeln tillsammans med företrädare för näringslivet och borgerliga partier. Du har ju tidigare kritiserats för att ta in en borgerliga konsulter, många minns också avslöjandet om Prime-gate och är misstänksamma mot din agenda. Hur ser du på det?
”Det är inte mina egna beslut om vilka konsulter som anlitas. Beslutsfattande i en kommun sker i formella möten med flera aktörer och partier inblandade. De exempel du hänvisar till är gamla och diskuterade sen förut.”
Den före detta SSU-ordföranden i Luleå, Simon Andersson, berättade i Dagens ETC hur Niklas Nordström ringde upp honom och sa att förbundet inte skulle uttrycka sin åsikt om utförsäljningar av allmännyttan, att det var att ge sig i lag med kommunisterna.
På frågan om det ett bra klimat för att bedriva politik i ett parti svarar Nordström: ”Den politik vi beslutat om i vårt parti är den jag genomför som kommunalråd.”
Det upplevs av flera som Dagens ETC har pratat med som att du har dubbla stolar där du för fram en linje som gynnar de intressen som du jobbar med vid sidan om politiken, knutna till näringsliv och företag, snarare än arbetarrörelsen och de socialdemokratiska värderingarna, hur ser du på det?
”Jag har valts såväl av mitt parti som av väljarna i Luleå 2014 och 2018. Det räcker för mig som stöd för att genomföra den politik vi har att genomföra. I det ingår självklart att ha goda relationer och löpande kontakter med näringslivet såväl som med fackföreningsrörelsen, civilsamhället och universitetet bland annat”, skriver Niklas Nordström
Finns det ett problem när det upplevs som otydligt vem det är du företräder?
”Jag företräder medborgarna i Luleå och medlemmarna i mitt parti som utsett mig och gett mig sitt förtroende. Svårare än så är det inte.”
Du sitter som suppleant i programkommissionen som ska ta fram Socialdemokraternas nya program. Bland kritikerna finns frågor om det är den här linjen du kommer att driva som medlem av programkommissionen?
”Jag är socialdemokrat och står bakom den politik vårt parti lagt fast”, skriver Nordström i sitt mejl till Dagens ETC.
”Bra med olika åsikter”
Partisekreterare Lena Rådström Baastad är den som från partiet centralt kommenterar kritiken som kommit mot att Niklas Nordström tillåts har fortsatt inflytande över kommande partiprogram.
– Jag anser inte att det är problematiskt att samarbeta med olika aktörer och partier. Det har många kommuner och regioner gjort länge och nu görs det även på riksplanet. Vi är ett stort parti så det finns självklart frågor där vi har olika uppfattningar. Men det påverkar inte Nordströms deltagande i programkommissionen, som valdes av vår kongress 2017. Tvärtom är det bra att olika åsikter inom partiet representeras inom våra olika organ, säger hon.