BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Bland de 4 000 vi behöver så räknar vi med att omkring 2 500 kan tas ur de som söker frivilligt så då återstår det ungefär 1 500 platser som vi kallar in med stöd av att regeringen har återinfört värnplikten i mars i år, säger Sofie Engström.
Processen i Örebro län startar med det brev som kommer nästa vecka och som innehåller inloggningsuppgifter till ett dokument där ungdomarna ska svara på ett 60-tal frågor. Därefter får de som Rekryteringsmyndigheten vill gå vidare med besked om mönstring i juni och juli. Själva mönstringen med fysiska tester och lämplighetsbedömningar sker under hösten antingen i Kristianstad eller i Stockholm.
– Vi sätter viljan att genomföra militär grundutbildning högt när vi väljer ut vilka ungdomar som vi anser bäst lämpade för att göra det, så risken för att de som inte vill ska bli utvalda är liten. Men blir man utvald gäller plikt och vägrar man blir det en fråga för åklagare och det kan sluta med fängelse för den som vägrar, säger Sofie Engström.
”Det känns dubbelt”
Victoria Marttila och Ida Andersson är båda 18 år och går på Philskolans gymnasium i Hällefors.
– Krig och vapen intresserar mig inte. Jag har inga tjejkompisar som vill göra lumpen. Skulle jag bli kallad så vet jag inte hur jag ska göra, det känns dubbelt, jag vill inte men måste man så måste man, säger Victoria Marttila.
– Jag har faktiskt ångest för att bli tvingad att rycka in, säger Ida Andersson.
Ingen av dem säger sig känna några tjejkompisar som vill rycka in frivilligt.
– På skolan är det tjejer som skryter med att de har fel på ryggen och därför slipper. Jag tycker det är mest naturligt för killar att anmäla sig frivilligt, deras pappor blev ju tvingade att göra lumpen och på något sätt är det naturligare om sönerna gör samma sak som sina pappor, säger Ida Andersson.
– Om jag blir kallad till mönstring vet jag inte hur jag ska göra. Jag kan ju spela dum och ointresserad men samtidigt vill jag vara så ärlig som möjligt, säger Victoria Marttila.
Ser gärna tjejer
Att värnplikten numera är könsneutral, det vill säga gäller både tjejer och killar, plus att alla befattningar är öppna för kvinnor som vill göra karriär inom försvaret gör att försvarsmakten gärna ser att tjejer gör militär grundutbildning.
– Ingen utbildning inom försvaret är stängd för kvinnor. Men vissa, som jägare i armén eller flygbasjägare, ställer höga fysiska krav på den som väljer dem och det kan generallt vara svårare för kvinnor än för män att klara av dem, säger Per Schedin, överstelöjtnant med ansvar för samordningen av grundutbildning och plikt, på Försvarshögkvarteret.
”Realistiska självbilder”
– Generellt sett värderar män sig själva något högre än vad det finns grund för jämfört med kvinnor, medan kvinnor i allmänhet har en tendes att underskatta sin förmåga. På mönstringen prövas detta på olika sätt och vi ser gärna medarbetare som har en realistisk självbild, fortsätter han.
Per Schedin förklarar att den som genomgår en militär grundutbildning på antingen nio eller elva månader har vissa förmåner.
– Ersättningen för den som gör militär grundutbildning är i dag 4 500 kronor i månaden plus fri mat och logi och resor mellan hemorten och utbildningsorten. Det finns även möjlighet att få bostadsbidrag för att klara hyran under tiden. Efter genomgången utbildning får de som har legat inne elva månader 49 500 kronor i utryckningsbidrag och de som har legat inne nio månader 40 500 kronor.
För Victoria Marttila och Ida Andersson är förmånerna oviktiga.
– Ersättningen spelar ingen roll. Det är inte särskilt mycket och ingen av oss har inte en tanke på att göra militärtjänst för pengar, säger de båda.