Mellan Barbros bostad på Kvastebovägen och Centrumhuset med affärer och annan service är det 1,6 kilometer. En omöjlig sträcka att gå för henne. Och vore det inte för att sonen och vänner ställer upp en gång i veckan och skjutsar Barbro till centrum skulle hon inte kunna köpa mat.
– Det är besvärligt att behöva vara beroende av andras välvilja. Sonen jobbar skift och varannan vecka kan han därför inte köra mig. Då får goda vänner rycka in i stället. Men det gäller att hålla reda på vilken vecka som är vilken, säger Barbro Molander.
Vårdpersonal intygar
Varje måndag hämtar personal från Björkhaga äldreboende Barbro för att hon ska få träna som en del av sin rehabilitering. Att hon skulle gå dit för egen maskin är uteslutet.
– Nej bevare mig väl, hur skulle det gå till? Men det är bra att de kommer och hämtar mig för då får jag lite träning. Sparkar med benen och tränar med armarna, säger Barbro Molander.
När ETC Bergslagen pratar med personal på Björkhaga som verkligen känner till hur rörlig Barbro är och vad hon är kapabel till säger en i personalen som vill vara anonym:
– Hon tar ju sig inte ens ner till samhället för att handla. Självklart ska Barbro få färdtjänst.
Det är färdtjänstenheten vid Örebro läns landsting som beslutar vilka invånare i länet som får färdtjänst. Den som har en funktionsnedsättning som kvarstår under minst tre månader och har stora svårigheter att förflytta sig på egen hand har enligt denna enhet rätt till färdtjänst. Barbro fick avslag med motiveringen att hennes funktionsnedsättning inte anses medföra tillräckligt stora svårigheter för henne att på egen hand förflytta sig eller att resa med allmänna kommunikationer. Barbro förstår inte hur handläggaren har kommit fram till den slutsatsen.
– Hon har ju aldrig träffat mig eller varit här för att se hur jag har det. Tyvärr skrev jag i min ansökan att jag kunde ta mig till toaletten utan hjälp. Den ligger i källaren och kommunen har varit här och satt in en ledstång som jag håller mig i när jag går ner för trappan. Utan den hade det inte gått. Kanske är det därför jag inte får färdtjänst? säger Barbro Molander.
Inga kommentarer av handläggare
Handläggaren som har gett avslag på Barbros färdtjänstansökan har inga kommentarer till sitt beslut. Hon hänvisar till sin chef Elisabeth Bystedt som säger till ETC Bergslagen att hon aldrig uttalar sig i enskilda ärenden.
– Men rent allmänt gäller att kunden ska ha väsentliga svårigheter att flytta sig på egen hand och att vi på färdtjänstenheten väger in den gångsträcka och den tid det tar att ta sig dit man ska. Vi gör aldrig hembesök utan har kontakt med kunderna via telefon. Behöver vi träffa kunden får kunden ta sig hit till Örebro eller åka med våra fordon. Det avgör handläggaren, säger Elisabeth Bystedt.
Barbro Molander önskar att färdtjänstenheten tänkte om.
– Det vore underbart att kunna åka och handla utan att vara beroende av sonen eller goda vänner. Tänk att kunna spontanträffa bekanta på byn och rent av ta sig en fika med dem, säger Barbro Molander.
Fotnot: Barbro Molander har överklagat beslutet till Förvaltningsrätten i Karlstad som avslår överklagandet med hänvisning till landstingets uppfattning att hon inte har rätt till färdtjänst.