BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Och problemen ökar sommartid.
– Det märks av mycket mer under sommaren eftersom folk rör sig utomhus nästan dygnet runt då, vilket gör det mer påtagligt, men också för att tillgången på föda blir större, säger Håkan Kjellberg som har arbetat med skadedjurssanering på Anticimex i 26 år.
Problemen med råttor är störst i parker och grönområden.
– Om man tittar på hur råttor lever så vill de ha växtlighet och gärna kunna gräva. Det ska finnas tillgång till mat, men de är inte kräsna. Parken blir ett naturligt habitat, speciellt på sommaren med alla rester som vi lämnar. Det har en väldigt avgörande roll. Det är det som vi lämnar efter oss som råttorna går och festar på.
"En korvbit kan räcka"
Det räcker inte alltid med att slänga skräpet. Soptunnor kan bli överfulla eller sakna lock, varpå skräpet hamnar utanför ändå.
– Till exempel kan en fågel göra att det ramlar ner på marken igen. Eller så lämnar vi kvar små engångsgrillar med matrester som bränts fast. En liten korvbit kan räcka för att locka fram råttorna.
Håkan Kjellberg menar att en del av problemet kan lösas genom bättre kunskap om vad för typ av arbete som handlas upp av kommunerna.
– I ett upphandlingsskede ska man vara medveten om vad man handlar upp. Man ska beställa renhållning, att det ska vara fritt från nedskräpning, inte bara byte och tömning av soppåsar.
Flexibiliteten måste vara större för faktorer som väder och enskilda händelser.
– Just nu är det till exempel studenttider, då är det mer folk i omlopp och mycket mer sopor överlag. Finns det någon som tar hand om det? Man har inte ett flexibelt tänk när det gäller den typen av insatser. Eller när det är soligt kontra regntungt. Fler folk sitter ute och äter picknick, men hanteras soporna efter det perspektivet eller har man räknat på att det ska vara molnigt? Sedan är det ju du och jag som självklart måste skärpa oss och slänga sopor på rätt sätt.
Finns det några speciella platser i Stockholm som utmärker sig med extra mycket råttor?
– Området runt Klara kyrka brukar vara väldigt hårt drabbat. Om du vill gå på råttsafari ska du åka dit. Och uppe vid Observatorielunden är det också mycket. Det är två kända tillhåll sedan länge.
Är det någon skillnad i vilka typer av bostadsområden som drabbas av råttor?
– Nej, det skulle jag inte säga. De kommer ju in via avloppssystemen oftast och är bara ute efter föda. Råttorna är neutrala på det sättet. De är väldigt demokratiska och skiter fullständigt i hur samhället ser ut. De har bara ett mål och det är att hitta mat för artens fortlevnad.
Vad har du för tips till allmänheten som vill undvika råttor?
– Man bör se om sitt hus, företag eller verksamhet. Ta bort lastpallar och annat bråte som inte behöver stå framme, håll efter planteringar och se till att hanteringen av sopor sköts rätt.
Vad önskar du dig i ett större perspektiv från politiker och tjänstemän?
– Min önskan är att man är mer långsiktig. Att man inser att råttor hör hemma på agendan och att de kan påverka Stockholm väldigt negativt. De kan gnaga av kablar och elledningar som orsakar stopp i tunnelbanan eller strömavbrott. I flera delar av Sverige har man märkt att försäljningen i vissa affärsområden har gått ner efter att de har drabbats av många råttor. Politiker måste inse att de här djuren bör vi ta på allvar.