Sahlgrenska universitetssjukhuset fortsätter att göra nedskärningar för att få budgeten i balans. Nu handlar det om besparingar i beroendevården, och mer specifikt på Nordhemskliniken som tagit emot personer med alkoholberoende i över 60 år. Förslaget är att minska klinikens vårdplatser och flytta dem till Östra sjukhuset.
Personalen på Nordhemskliniken ser allvarligt på en sådan förändring. Inom Sahlgrenskas beroendeklinik, som Nordhemskliniken är en del av, har det skett flera nedläggningar och sammanslagningar av enheter det senaste året. Enligt en person som är anställd inom Sahlgrenskas beroendevård skapar förändringarna oro hos personalen.
– Vi har haft flera stora verksamhetsförändringar det senaste året. Det leder till stress och oro bland personalen. När det kommer nya besparingskrav varje vecka tappar man hoppet om att fortsätta jobba med det man vill, att hjälpa beroendesjuka, säger personen och lägger till:
– Vi har all respekt för att Sahlgrenska har ett budgetunderskott, men patienterna finns ju kvar ändå. Hur ska de få vård, undrar en i personalen.
Varnar för ökad belastning
I en debattartikel i Göteborgs-Posten skriver två läkare och en beteendevetare på Nordhemskliniken att besparingen kommer att öka belastningen på den psykiatriska akutmottagningen, eftersom de kommer att behöva ta emot patienter som tidigare hänvisades till Nordhemskliniken. De tror också att behandlingstiden kommer bli fördröjd för personer med alkoholabstinens som får krampanfall och hjärnskador, eftersom de måste transporteras till Östra sjukhuset innan behandlingen kan starta.
En annan farhåga de har är att personer med ett alkoholberoende kommer att dra sig för att söka hjälp om de måste besöka en sjukhusmottagning. Nordhemskliniken huserar i egna lokaler på Fjärde Långgatan, och debattörerna menar att det gör det mindre dramatiskt att söka vård där.
Arbetsgivaren ser fördelar
Boel Mörck är chef över område två på Sahlgrenska, där beroendevården ingår. Till skillnad från personalen ser hon flera fördelar med att flytta vårdplatser från Nordhemskliniken till Östra sjukhuset. En av dem är att man får en obruten vårdkedja genom att samla tillnyktring, avgiftning och abstinensbehandling under samma tak. Hon har inte heller fått någon information om att en eventuell flytt av vårdplatser skulle öka trycket på Östra sjukhusets psykiatriska avdelning.
Angående farhågan om att beroendepatienter känner att det blir för dramatiskt att söka hjälp på ett sjukhus, säger hon att det är slutenvårdsplatserna som eventuellt ska flyttas. Öppenvårdsverksamheten kommer vara kvar i Nordhemsklinikens lokaler på Fjärde Långgatan.
Besparingsförslaget är inte klubbat än, utan nu ska arbetsgivaren och de anställda göra en riskanalys för att se vad detta skulle innebära. Sedan är det upp till de ansvariga politikerna att ta det slutgiltiga beslutet.