– Våra chefer här i Hällefors är lika chockade som vi är i facket. Nu vill vi ha svart på vitt om vilka siffror som nedläggningsbeslutet grundar sig på, säger Peter Ström.
Juha Marttila är klubbordförande på stånghallen i Hällefors. Han förklarar att när varslet är lagt så tar det minst sex månader innan det träder i kraft. Dessutom tillkommer den uppsägningstid som gäller för de som drabbas av varslet.
– Beroende på hur många månaders uppsägningstid de varslade har så läggs dessa ovanpå de sex månadernas varsel. Dessutom tillkommer LAS-listor och förhandlingar om omplaceringar utifrån LAS. Så vem som får sluta och hur lång tid det tar är omöjligt att säga idag, men det är klart att folk på valsverket känner oro idag, säger Juha Marttila.
”Klart man känner oro”
I måndags var en ombudsman från Metall och informerade den lokala klubben om vad som väntar och vilka lagar och regler som gäller vid ett så stort varsel. Peter Ström ser inte slaget förlorat utan vill tro att förra veckans besked inte är slutgiltigt.
– Nu ska vi analysera siffrorna och se om det är rätt beslut att lägga ner valsverket eller om det går att ändra på.
Skulle det trots allt bli verklighet att 150 personer får gå är både han och Juha Martilla överens att det är ett dråpslag för Hällefors.
– Det stannar inte vid det. En nedläggning av valsverket drabbar säkert 500 personer här i samhället med tanke på alla familjer och underleverantörer som dras in i nedläggningen. Det blir en snöbollseffekt, säger Peter Ström.
– Det är väldigt många i ett så litet samhälle som Hällefors och det blir ännu svårare att behålla ungdomarna här, säger Juha Martilla.
Om nedläggningen av valsverket innebär slutet för hela Ovakos verksamhet i Hällefors är en fråga som också dykt upp.
– Företaget har ju investerat mycket de senaste åren i de delarna som blir kvar så vi hoppas så klart att de inte läggs ner, men å andra sidan kom ju nedläggningen av valsverket som en blixt från klar himmel så det är klart att man känner oro för framtiden för resten av fabriken nu, säger Peter Ström.
Politikerna svarar
ETC Bergslagen ställde två frågor till samtliga politiska partier i Hällefors kommunfullmäktige med anledning av att Ovako ska lägga ner valsverket. Här är svaren. (Lansbygdspartiet Oberoende har inte svarat)
- Vad innebär nedläggningen för Hällefors?
- Vad bör kommunen göra nu?
Socialdemokraterna, genom Susanne Grundström:
– Att orten tappar 150 arbetstillfällen som vi så väl behöver, är tungt. Sen är det ju ett hårt slag för alla individer som berörs av detta på olika sätt.
– Starta upp en ny enhet med ansvar för kompetens och arbetsmarknadsfrågor. Odla goda relationer med det lokala näringslivet.
Vänsterpartiet, genom Johan Stolpen:
– En tragedi för många människor och familjer. Det ställer krav på ökad kreativitet hos politiken, företag och privatpersoner i framtidsfrågorna för Hällefors kommun.
– Ansvaret vilar tungt på den politiska ledningen. Kommunen måste föra god dialog men trycka på Ovako om att vara med och ta ansvar för de avskedade och ortens framtid.
Centerpartiet, genom Lars-Göran Zetterlund:
– Att hitta sysselsättning för sin inkomst blir svårare, vilket är en förutsättning för en levande bygd.
– Bygga broar mellan olika aktörer för att tydliggöra att det behövs satsningar på investeringar i kommunen. Det kan vara infrastruktur samt att förlägga forskning och utbildning i Hällefors.
Sverigedemokraterna, genom Fredrik Dahlberg:
– Vi anser detta vara ett hårt slag mot Hällefors, men ser det som en utmaning som måste lösas.
– Kommunen med Socialdemokraterna i förvattnet måste påverka inom sitt eget parti och regeringen för att visa vad ökade arbetsgivarkostnader samt ökad energiskatt faktiskt gör mot den svenska industrin.
Grythyttelistan, genom Bertil Jonsson:
– 150 jobb är cirka fem procent av den lokala arbetsmarknaden. Hur stor effekten därtill blir på underleverantörer och servicenäringar kan man bara gissa. Ett hårt slag för en liten kommun med åldrad befolkning är det under alla förhållanden.
– Kommunens roll är först och främst att inte förtröttas i arbetet att skapa betingelser för nya företag och nya jobb. Naturligtvis vill det också till ansträngningar för att söka medhjälp från staten och regionen.
Moderaterna, genom Göran Strömqvist:
– Det blir en stor påfrestning i första hand för de som förlorar jobbet, för underleverantörer och lokala affärsföretag. Kommunens skatteintäkter minskar.
– Kommunen bör så snart som möjligt utforma en ny strategi. Både region och stat kan flytta verksamheter från överhettade Örebro och Stockholm till Hällefors-Grythyttan.